Sectorul economiei românești care a crescut față de anul trecut. IT, bunuri alimentare și echipamente industriale, în topul majorărilor

Sambata, 22 Iulie 2023, ora 03:06
731 citiri
Sectorul economiei românești care a crescut față de anul trecut. IT, bunuri alimentare și echipamente industriale, în topul majorărilor
Comerţul cu ridicata specializat al altor produse a scăzut cu 7,7% FOTO Pixabay

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut, în primele cinci luni, în termeni nominali, atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 5,3%, respectiv cu 8%, comparativ cu perioada similară a anului trecut, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS).

”Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în perioada 1.I-31.V.2023, comparativ cu perioada 1.I-31.V.2022, a înregistrat o creştere, în termeni nominali, pe ansamblu, cu 5,3%, datorită creşterii activităţilor de intermediere în comerţul cu ridicata (+25%), comerţului cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+16,7%), comerţului cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+16,0%), comerţului cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+10,4%), comerţului cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+6,9%), comerţului cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+3,5%) şi comerţului cu ridicata nespecializat (+2,4%)”, arată datele INS.

Comerţul cu ridicata specializat al altor produse a scăzut cu 6,1%.

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în perioada ianuarie-mai 2023, comparativ cu perioada similară din 2022, a crescut, în termeni nominali, pe ansamblu, cu 8%.

Mai 2023 comparativ cu aprilie 2023

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în luna mai 2023, comparativ cu luna precedentă, a crescut, în termeni nominali, pe ansamblu, cu 13,1%, datorită creşterii cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+24,6%), comerţul cu ridicata nespecializat (+20,7%), comerţul cu ridicata specializat al altor produse (+18,5%), comerţul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+13,6%), comerţul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+13,5%), activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (+13,4%) şi din comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+5,8%).

Comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii a scăzut cu 3,4%. Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna mai 2023, comparativ cu luna precedentă, a crescut, în termeni nominali, pe ansamblu, cu 4,2%.

Mai 2023 comparativ cu mai 2022

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în luna mai 2023, comparativ cu luna mai 2022, a crescut, în termeni nominali, pe ansamblu, cu 6,9%, datorită creşterii cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+31%), activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (+20,1%), comerţul cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+19,6%), comerţul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+12,7%), comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+12,5%), comerţul cu ridicata nespecializat (+3,2%) şi din comerţul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+2,6%).

Comerţul cu ridicata specializat al altor produse a scăzut cu 7,7%.

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna mai 2023, comparativ cu luna mai 2022, a crescut, în termeni nominali, pe ansamblu, cu 7,2%.

...citeste mai departe despre "Sectorul economiei românești care a crescut față de anul trecut. IT, bunuri alimentare și echipamente industriale, în topul majorărilor" pe Ziare.com

#comert, #comert Romania, #ridicata, #tehnologia informatiei, #echipamente industriale, #agricultura , #Stiri Macroeconomie