Companie-simbol din România, în pragul falimentului: Se închide după ce a făcut ghete și pantofi de piele peste un secol

Miercuri, 09 Noiembrie 2022, ora 19:47
506 citiri
Companie-simbol din România, în pragul falimentului: Se închide după ce a făcut ghete și pantofi de piele peste un secol
Ghete produse de Clujana FOTO / Facebook Clujana

Un simbol al României, commpania Clujana, și-a încetat activitatea și riscă să dea faliment. Președintele CJ Cluj a infirmat speculațiile privind interese imobiliare private legat de clădirea și terenul pe care se află fabrica Clujana.

Cei care au coordonat compania, faimoasă încă din perioada interbelică, nu au reușit în ultimii 30 de ani soluții pentru redresarea firmei, arată Adevărul.

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, spune că instituția pe care o conduce nu este proprietara fabricii.

„Noi nu suntem proprietarii fabricii. Am primit pe vremea acelei privatizări de la Fondul Proprietatea în custodie niște acțiuni Clujana. Nu suntem acționari majoritari, practic nu suntem proprietari, Statul în ansamblu este acționar. Practic, Statul prin Ministerul Finanțelor Publice este acționar, noi avem doar dreptul de proprietate asupra clădirilor, fabrica în sine a rămas una în regim privat, a funcționat după regulile economiei de piață”, a declarat Alin Tișe, într-un interviu pentru Ziua de Cluj.

Tișe a mai precizat că ”terenul și clădirea aparțin de Consiliul Județean, deci, practic, nu există persoane fizice care să aibă interese, este exclus. E proprietate de stat și așa va rămâne”.

Clujana e un brand strâns legat de istorul Clujului. A produs ghete şi pantofi de piele încă din 1911 şi a fost mult timp una dintre fabricile model ale Ardealului.

Între anii '70-'90, majoritatea produselor sale mergeau la export.

Clujana a intrat în insolvenţă şi a fost chiar închisă timp de patru ani, între 1999 şi 2003. Salvată in extremis, fabrica ieşea din insolvenţă în 2004, iar apoi a fost preluată de Consilul Judeţean Cluj. Acum și-a încetat activitatea. ...citeste mai departe despre "Companie-simbol din România, în pragul falimentului: Se închide după ce a făcut ghete și pantofi de piele peste un secol" pe Ziare.com

#faliment, #Clujana fabrica pantofi, #Clujana pantofi romanesti, #activitate, #fabrica , #Stiri Macroeconomie