Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Ministrul de Finante acuza presedintii de consilii judetene sustinuti de PSD ca au bani de salarii, dar nu vor sa le plateasca

Ministrul de Finante acuza presedintii de consilii judetene sustinuti de PSD ca au bani de salarii, dar nu vor sa le plateasca

Consiliile judetene mai au pana la finalul anului inca 514 milioane lei de folosit si nu exista niciun motiv pentru a nu plati salariile, a declarat miercuri ministrul Finantelor, Florin Citu, care a acuzat presedintii de consilii judete sustinuti de PSD ca "au bani, dar nu vor sa-i dea".

"Avem foarte multi presedinti de consilii judetene care si-au batut joc de banii pe care i-au primit anul acesta de la Ministerul de Finante. Sunt unii dintre ei care au pierdut in alegerile locale din 27 septembrie si au lasat vistieria goala. Pe de alta parte, sunt altii care au castigat, de la socialisti, si in continuare ii mint pe oameni si spun ca problema este a Ministerului de Finante. Sunt aici sa va arat cu date ca acesti presedinti de consilii judetene ii mint pe oameni", a spus miercuri, 4 noiembrie, Florin Citu, intr-o declaratie de presa.

In legislatia in vigoare, in 2020, este stabilit si s-a asigurat finantarea de la bugetul de stat prin sume defalcate din TVA a 60% necesar de finantat pentru serviciile sociale, restul de 40% fiind obligatia judetelor de a asigura din venituri proprii, inclusiv din TVA din echilibrare, a afirmat oficialul.

"Sumele asigurate de la bugetul de stat in acest an au fost de 1,23 miliarde lei. Pana la 31 octombrie, s-au cheltuit 1,17 miliarde lei. Se spune ca nu sunt bani acolo, ca e nevoie de bani. Sunt bani la consiliile judetene. Se constata astfel ca judetele au folosit sumele alocate de la bugetul de stat fara a asigura partea de 40% din venituri proprii si TVA de echilibrare", a precizat ministrul Florin Citu.

El spune ca unele consilii judetene nu au asigurat partea de bani de 40%, obligatorie prin lege, ci au folosit numai banii de la bugetul de stat si nici aceia toti.

La 31 octombrie, situatia pe judete si pe Bucuresti cu privire la disponibilitatile sectiunii de functionare, indica existenta a 1,3 miliarde lei si excendent din anii precedenti neutilizat de 2 miliarde lei, "astfel ca sunt bani din anii trecuti", a declarat ministrul.

Analiza executiei bugetare la 31 octombrie arata ca, din totalul de 3,2 miliarde lei, reprezentand sume defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale alocate judetelor s-au utilizat 2,7 miliarde lei, restul de 514 milioane lei reprezentand sumele la dispozitia acestor institutii, bani ce pot fi folositi pana la finalul anului.

"Deci consiliile judetene mai au pana la finalul anului inca 514 milioane lei de folosit. Nu exista niciun motiv pentru a nu plati salar ...citeste mai departe despre "Ministrul de Finante acuza presedintii de consilii judetene sustinuti de PSD ca au bani de salarii, dar nu vor sa le plateasca" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 353 ori