Christine Lagarde: Stabilitatea prețurilor nu poate fi obținută fără a lupta cu schimbările climatice

Joi, 10 Noiembrie 2022, ora 16:25
350 citiri
Christine Lagarde: Stabilitatea prețurilor nu poate fi obținută fără a lupta cu schimbările climatice

Stabilitatea prețurilor nu poate fi păstrată fără a înțelege modul cum afectează schimbările climatice economia, susține președintele BCE.

Prin urmare, Christine Lagarde arată că schimbările climatice trebuie încorporate în toate prognozele, analizele și modelele de date ale BCE.

Reducerea la zero cât mai curând posibil a emisiilor de gaze de seră va aduce beneficii economice pe termen lung, în viziunea președintei Băncii Centrale Europene.

Reducerea emisiilor de gaze de seră la zero

Lagarde insistă asupra faptului că unul din factorii care conduce la creșterea prețurilor este problematica schimbărilor climatice.

Revenirea inflației anuale la ținta BCE de 2% într-un termen mediu este principalul obiectiv urmărit, ține să precizeze Lagarde în ultima postare pe blogul BCE, dar politica monetară trebuie adaptată schimbărilor climatice.

Uniunea Europeană trebuie să își reducă emisiile de gaze de seră la zero net cât mai curând posibil, suține președintele BCE, care spune că beneficiile economice vor fi cu atât mai mari cu cât mai repede se va întâmpla acest lucru.

Record de fenomene extreme

”Vara trecută, ne-am confruntat cu secete record pe tot globul și cu valuri de căldură și inundații care au cauzat suferință și daune pe fiecare continent. Știința ne spune că aceasta este doar o avanpremieră a impactului pe care îl vor avea schimbările climatice asupra planetei noastre.

De asemenea, știm că singura modalitate de a evita ce este mai rău este înverzirea economiei noastre. Trebuie să ne reducem emisiile de gaze cu efect de seră până la zero. Dacă facem acest lucru din timp, beneficiile pe termen lung vor depăși cu mult costurile pe termen scurt.”, se arată în comentariul făcut de Christine Lagarde pe blogul BCE.

Schimbările climatice sunt unul dintre factorii care conduc la creșterea prețurilor, având în vedere efectul lor pe scară largă asupra economiei, arată Lagarde.

Evenimentele meteorologice extreme pot deteriora infrastructura, pot distruge recoltele și pot perturba lanțurile de aprovizionare.

Schimbările climatice afectează misiunea BCE

Acest lucru poate duce la creșterea prețurilor la produsele cheie și, prin urmare, poate alimenta inflația, îngreunând misiunea BCE de a menține prețurile stabile.

Eforturile consolidate de a ne redirecționa furnizarea de energie către surse regenerabile mai economice ar ...citeste mai departe despre "Christine Lagarde: Stabilitatea prețurilor nu poate fi obținută fără a lupta cu schimbările climatice" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#economie Romania , #Stiri Macroeconomie