China a decis sa investeasca miliarde de euro in estul si centrul Europei

Luni, 27 Noiembrie 2017, ora 14:19
4675 citiri
China a decis sa investeasca miliarde de euro in estul si centrul Europei

China va acorda finantare in valoare totala de peste trei miliarde de dolari pentru proiecte de dezvoltare si investitii in Europa Centrala si de Est (CEE), a anuntat, luni, premierul Li Keqiang, transmite Reuters.

"Sub auspiciile asociatiei interbancare China-CEEC care va fi inaugurata astazi, China Development Bank va furniza echivalentul a doua miliarde de euro pentru o facilitate de dezvoltare financiara. A doua etapa a fondului de investitii China-Central and Eastern Europe Investment Cooperation Fund va fi lansata cu o capitalizare de un miliard de dolari, majoritatea fondurilor fiind directionate catre statele din Europa Centrala si de Est", a declarat Li Keqiang, la al saselea summit al sefilor de guvern din statele Europei Centrale si de Est si China, care se desfasoara luni la Budapesta.

Vineri, Guvernul ungar a decis sa se alature China-Central and Eastern Europe Investment Cooperation Fund, un fond de private equity organizat de Banca de Export-Import din China.

Ungaria va contribui cu 50 de milioane de euro la fondul China-CEE, iar prin decizie sunt alocati 11,5 miliarde forinti de la rezerva de stabilitate din bugetul pe acest an pentru injectia de capital si mandateaza Ministerele Economiei, Afacerilor Externe si Comertului sa acopere orice costuri suplimentare de aderare.

Potrivit informatiilor publicate pe pagina sa de Internet, fondul China-CEE si-a propus sa devina "un fond de private equity remarcabil in Europa Centrala si de Est si sa contribuie la dezvoltarea sustenabila a economiile din regiune".

#investitii china europa , #Stiri Macroeconomie