Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

China dă SUA o grea lovitură economică! Premieră istorică în schimburile comerciale dintre cele două țări

China dă SUA o grea lovitură economică! Premieră istorică în schimburile comerciale dintre cele două țări

Pentru prima dată în istorie, yuanul chinezesc are o pondere mai mare decât dolarul american în schimburile comerciale internaționale ale Chinei.

Beijingul a anunțat deja că va extinde în continuare decontarea în yuani în tranzacțiile transfrontaliere, pentru a reduce influența monedei americane.

Iar slăbirea influenței dolarului american asupra comerțului global peste un anumit nivel poate deveni o mare problemă pentru economia SUA.

Război pe toate fronturile

În contextul lumii multi-polare pe care o invocă, după declanșarea războiului din Ucraina, China, Rusia și aliații lor mai vechi și mai noi fac eforturi din ce în ce mai susținute pentru a ieși de sub influența dolarului american.

Yuanul chinezesc a devenit în luna martie 2023 cea mai utilizată monedă pentru tranzacțiile transfrontaliere realizate de China, depășind pentru prima dată în istorie moneda emisă de Rezerva Federală a SUA.

Plățile și încasările transfrontaliere în yuani ale Chinei au crescut la un nivel record de 549,9 miliarde de dolari în martie, de la 434,5 miliarde de dolari cu o lună mai devreme, conform calculelor Reuters.

În consecință, yuanul a fost folosit în 48,4% din toate tranzacțiile transfrontaliere realizate de China, în timp ce cota dolarului a scăzut la 46,7% de la 48,6% cu o lună mai devreme.

Volumul tranzacțiilor transfrontaliere acoperă atât conturile curente, cât și conturile de capital.

De precizat că ponderea yuanului în plățile și încasările transfrontaliere ale Chinei a crescut la nivelul record de 48% la sfârșitul lunii martie de la aproape zero în 2010.

În același timp, cota dolarului a scăzut la 47% de la 83% în aceeași perioadă, potrivit calculelor făcute de Bloomberg.

Dolarul domină încă puternic comerțul global

Utilizarea yuanului în finanțarea comerțului global rămâne totuși scăzută, deși a înregistrat creșteri constante.

Datele SWIFT au arătat că ponderea yuanului în tranzacțiile valutare globale a crescut la 4,5% în martie, în timp ce dolarul a reprezentat 83,71%, arată Reuters.

”Internaționalizarea yuanului se accelerează, deoarece alte țări caută o monedă alternativă de plată pentru a diversifica riscurile și deoarece credibilitatea Rezervei Federale nu este la fel de bună ca înainte”, a declarat Chris Leung, economist la DBS Bank.

Trebuie amintit că Federația Rusă a pornit după anexarea peninsul ...citeste mai departe despre "China dă SUA o grea lovitură economică! Premieră istorică în schimburile comerciale dintre cele două țări" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 632 ori
Citeste mai multe despreeconomie