Chevron trebuie sa plateasca Romaniei despabugiri totale de peste 97 de milioane de dolari

Luni, 05 Februarie 2018, ora 10:48
938 citiri
Chevron trebuie sa plateasca Romaniei despabugiri totale de peste 97 de milioane de dolari
Foto: Chevron

Casa de avocatura care a reprezentat Agentia Nationala pentru Resurse Minerale in instanta sustine ca despagubirile totale pe care Chevron trebuie sa le plateasca ANRM in procesul castigat de statul roman in urma rezilierii de catre companie a trei acorduri petroliere de concesiune se ridica la aproximativ 97,2 milioane de dolari.

Pe langa suma de 73.450.000 de dolari pe care trebuie sa o achite drept despagubiri statului roman, prin decizia Curtii Internationale de Arbitraj de pe langa Camera Internationala de Comert, Chevron trebuie sa achite si dobanda la nivelul ratei de referinta a BNR+8%, calculata incepand cu data de 23 octombrie 2014 si pana la data platii integrale.

Astfel suma totala de plata, incluzand dobanda calculata pana la data de 1 februarie 2018, este de aproximativ 97,2 milioane de dolari, precum si cheltuieli de judecata, potrivit Casei de avocatura Zamfirescu Racoti & Partners.

Diferendul a aparut in legatura cu modalitatea de indeplinire a obligatiilor rezultate din trei acorduri petroliere de concesiune pentru exploatare-dezvoltare-explorare incheiate intre ANRM si Chevron in martie 2011.

Mai exact, elementul central al disputei a fost concentrat in jurul obligatiilor cuprinse in Programul Minim de Explorare si necesitatea punerii la dispozitia ANRM a contravalorii lucrarilor prevazute in acest program, neexecutate la data renuntarii la acordul petrolier.

Guvernul a anuntat, sambata, ca statul roman a castigat procesul cu Chevron, fiind obligata sa plateasca despagubiri de 73.450.000 de dolari, in urma rezilierii a trei acorduri petroliere de concesiune, fara respectarea obligatiilor financiare prevazute de Legea petrolului.

Decizia apartine Curtii Internationale de Arbitraj de pe langa Camera Internationala de Comert de la Paris, care a fost solicitata sa se pronunte in litigiul dintre Chevron si ANRM.

ANRM si Chevron Romania Holdings au incheiat, pe 3 martie 2011, trei acorduri de concesiune pentru exploatare-dezvoltare-explorare in perimetrele EX 17 - Costinesti, EX - 18 Vama Veche si EX - 19 Adamclisi, aprobate prin hotarari de guvern, care prevedeau obligatii minime de explorare asumate de Chevron.

In noiembrie 2014, Chevron a informat ANRM ca renunta la acordurile de concesiune mentionate.

ANRM a refuzat sa emita, insa, decizia de incetare a concesiunii, pentru nerespectarea, de catre compania petroliera, a art. 40 din Legea petrolului. Mai exact, Chevron nu a pus la dispozitia autoritatii competente ...citeste mai departe despre "Chevron trebuie sa plateasca Romaniei despabugiri totale de peste 97 de milioane de dolari" pe Ziare.com

#proces Romania Chevron castigat, #bani Romania Chevron , #Stiri Macroeconomie