Câți bani alocă europenii pentru cheltuielile pentru locuinţă, alimente și transport STUDIU

Luni, 27 Martie 2023, ora 18:02
286 citiri
Câți bani alocă europenii pentru cheltuielile pentru locuinţă, alimente și transport STUDIU
În România, cheltuielile pentru locuinţă, apă, electricitate, gaze naturale şi alţi combustibili reprezintă aproape 33% din bugetul gospodăriilor FOTO Pixabay

Oficiul European de Statistică (Eurostat) a făcut public luni, 27 martie, un nou studiu despre cheltuielile de consum ale gospodăriilor.

Datele din cel mai recent Studiu privind bugetul gospodăriilor (HBS) arată că 60,6% din cheltuielile de consum ale gospodăriilor, în 23 de state membre UE pentru care sunt disponibile cifrele, au fost în 2020 alocate pentru locuinţă, apă, electricitate, gaze naturale şi alţi combustibili (32,7%), alimente şi băuturi non-alcoolice (17,1%) şi transport (10,8%).

Potrivit Eurostat, încă o cincime (20,4%) din bugetele gospodăriilor din UE în 2020 au fost alocate pentru recreere şi cultură (6,7%), mobilă şi echipamente de casă (4,9%), restaurante şi hoteluri (4,8%), îmbrăcăminte şi încălţăminte (4%).

Studiul indică diferenţe semnificative între statele membre UE. Cheltuielile pentru locuinţă, apă, electricitate, gaze naturale şi alţi combustibili au reprezentat cea mai ridicată pondere din bugetul gospodăriilor în majoritatea statelor membre UE, variind de la 8,4% în Malta la 49,2% în Ungaria. În România, ponderea este similară cu cea din UE, 32,7%.

Pe locul doi se află cheltuielile pentru alimente şi băuturi non-alcoolice, iar în cazul transporturilor, cea mai ridicată pondere se înregistrează în Danemarca, Germania, Luxemburg, Austria şi Slovenia. În România, ponderea este de 5,2%.

Estonia şi Malta au tipare diferite, alimentele şi băuturile non-alcoolice reprezentând cea mai importantă pondere a cheltuielilor, cu 22,3% şi, respectiv, 19,8% din bugetele gospodăriilor. La polul opus, ponderea cheltuielilor pentru alimente şi băuturi non-alcoolice în totalul cheltuielilor de consum este mai mică de 10% doar în Luxemburg (9,4%). În România, ponderea este de 27,6%. ...citeste mai departe despre "Câți bani alocă europenii pentru cheltuielile pentru locuinţă, alimente și transport STUDIU" pe Ziare.com

#cheltuieli consum, #Uniunea Europeana, #Eurostat, #cheltuieli alimente UE , #Stiri Macroeconomie