Singura șosea de mare viteză construită de chinezi în România. "Abia au ajuns la 45% stadiu fizic, când ei trebuiau să fie la 100%" VIDEO

Luni, 27 Martie 2023, ora 18:20
344 citiri
Singura șosea de mare viteză construită de chinezi în România. "Abia au ajuns la 45% stadiu fizic, când ei trebuiau să fie la 100%" VIDEO
Segment din șantierul Centurii Zalău, construite de firma chineză Sinohydro FOTO Pro Infrastructură

Legislația României interzice, începând cu mai 2021, participarea oricăror firme cu capital chinez la licitațiile pentru proiectele de infrastructură din România. Cu toate acestea, există încă o firmă chineză care lucrează pe un șantier important încă din 2021.

Specialiștii de la Pro Infrastructură au inspectat una dintre lucrările de infrastructură întârziate masiv.

Este vorba despre Centura orașului Zalău, acolo unde lucrează firma chineză Sinohydro.

"Contractul a fost parafat în 31.07.2020 și are ordin de începere emis în 25.09.2020, cu 6 luni de proiectare și 24 de execuție.

În acte, lucrările au început în 14.04.2021 deci ar trebui să fie gata în 3 săptămâni. Dar abia au ajuns la 45% pe un ciot (dificil, e drept) cu o bandă pe sens de doar 5,53 kilometri.

Fix acum un an, progresul în teren era de 20%. Cu o viteză de 20-25% pe an, o să circulăm pe această secțiune a centurii cândva prin 2025", arată specialiștii de la Pro Infrastructură.

Următoarea șosea de mare viteză și singura care va mai fi construită de chinezi în România este lotul 3 al Autostrăzii A0 Nord, contract proaspăt semnat în 16 martie 2023, după o licitație de 3 ani și 9 luni.

Firma desemnată câștigătoare - China Civil Engineering Construction Corporation (CCECC) - a câștigat inițial licitația înainte de intrarea în vigoare a embargoului din mai 2021. Ulterior, au urmat lupte lungi în instanțe.

"Sperăm că pe A0 Nord cei de la CCECC vor avea un cu totul alt ritm, dar nu ne grăbim să pariem pe asta. Tot ce dorim momentan este ca oficialii CNAIR să se pună la masă cu chinezii de la CCECC și să le ceară rapid documentația tehnică pentru emiterea autorizației de construire pe zona nodului A0-DN2, fără să aștepte un an de zile ca să fie gata proiectarea pe întregul tronson Afumați-Pantelimon (8,6 km).

Solicităm CNAIR și CCECC să facă toate demersurile pentru predarea proiectului tehnic, emiterea AC și execuția cu prioritate a nodului dintre A0 și DN2 la Afumați, astfel încât să putem folosi TOȚI cei 19 kilometri ai segmentului DN1-DN2 al noii centuri a Capitalei, lot pe care cei de la UMB au șanse maxime să-l inaugureze (până în) decembrie 2023, cu vreo 6 luni înainte de termen", adaugă specialiștii de la Pro Infrastructură. ...citeste mai departe despre "Singura șosea de mare viteză construită de chinezi în România. "Abia au ajuns la 45% stadiu fizic, când ei trebuiau să fie la 100%" VIDEO" pe Ziare.com

#centura zalau, #firme china, #infrastructura Romania, #autostrada A0, #civil china , #Stiri Macroeconomie