Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Ce sunt portofelele Bitcoin?

Ce sunt portofelele Bitcoin?


Pentru utilizatorii din piata crypto diversele modalitati de cumparare sau vanzare a monedelor digitale pot fi usor de inteles. Dificultatea intervine atunci cand isi aleg modalitatea de stocare. Este usor sa platesti pentru a avea Bitcoin, insa trebuie sa fii foarte atent unde depozitezi cantitatea de Bitcoin. Exista multi scammeri pe internet care te atrag cu oferte de pret, cu un comision mic de tranzactionarea pentru a lasa in portofelul lor Bitcoinul, insa in momentul vanzarii nu mai puteti sa faceti acest lucru.

Cum poti cumpara Bitcoin in Romania? Simplu, dupa cum am mentionat, dar alegeti exchange-uri sau platforme de renume. Care sa va garanteze vanzarea monedelor ulterior.

Sa vedem unde si cum depozitam monedele digitale

In termeni simpli, un portofel digital este asemenea unui cont bancar care iti permite sa depozitezi, sa trimiti sau sa primesti Bitcoin. Portofelele digitale au doua componente principale: cheie publica si cheie privata. Cheia publica este compusa dintr-un cod QR si o adresa de wallet care poate fi vazuta de oricine si reprezinta adresa de depunere. Cheia privata are acelasi principiu, respectiv cod QR si adresa de wallet, care poate fi folosita pentru retragere. In afara de posesorul cheii private, nimeni nu trebuie sa cunoasca aceasta adresa.

Portofelele crypto nu depoziteaza criptomonede in forma fizica. Cand cineva iti trimite Bitcoin, aceasta isi schimba adresa de la proprietar la destinatar. Acest tip de tranzactie este verificata de catre mineri in blockchain si abia dupa sunt inregistrate toate confirmarile, cantitatea de BTC ajunge in portofelul expediat.

Acest tip de portofele sunt de mai multe feluri si mai multe categorii:

Portofel tip desktop

Sunt portofele descarcate pe laptop si pot fi accesate doar pe laptopul respectiv. Aveti in aceasta categorie o gama larga de astfel de portofele, au securitate destul de buna, iar descarcarea lor este gratuita. Desigur, un minus a acestor portofele este reprezentat de virusi sau atacuri cibernetice.

Portofel mobil

Este sub forma unei aplicatii pe care o puteti descarca de pe magazinul telefonului dumneavoastra. Depoziteaza chei private si iti permite sa faci tranzactii direct de pe telefon, adica de oriunde. Problemele, la fel ca la laptop, apar daca telefonul dumneavoastra este virusat sau daca va pierdeti, deteriorati telefonul. In acest caz, ca in cel al laptopului, toata cantitatea se poate pierde.

Portofel fizic

Sunt portofele offline. Arata ca un stick sau ca un MP3. Au securitate de inalta calitate, insa sunt greu de utilizat, viteza redusa si desigur, ca in cazul celor mentionate mai sus, pierderea portofelului aduce de la sine pierderea cantitatii de BTC.

Portofelul online

Functioneaza ca un cold storage si sunt detinute de o parte terta, spre exemplu platformele de exchange. Acestea au integrate in componenta lor posibilitatea de a va pastra cantitatile de BTC direct in platforma. Un mare avantaj, spre deosebire de cele mentionate mai sus, este ca va puteti recupera suma, indiferent daca v-ati uitat parola, pierdut telefonul, laptopul, adresa de email etc. Un inconvenient ar fi comisionul de depozitare pe care il cer multe dintre platformele online. In ultima perioada, cele mai multe dintre acestea cer doar un comision de retragere, mai mult decat decent avand in vedere ca primiti cantitatea. Spre exemplu Bitcoin Romania se mandreste cu portofelul lor online, fiind unul dintre cele mai sigure.

Nu uitati sa faceti doar investitia corecta si sigura pentru bugetul dumneavoastra!

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 443 ori
Citeste mai multe desprebitcoin criptomonede portofel electronic