Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

CE estimeaza o crestere economica a Romaniei de 3,8%. Guvernul face bugetul pe o crestere de 5,5%

CE estimeaza o crestere economica a Romaniei de 3,8%. Guvernul face bugetul pe o crestere de 5,5%

Comisia Europeana (CE) si-a mentinut, in prognoza de iarna, anuntata joi, estimarea ca economia Romaniei va creste in acest an cu 3,8%, fata de anul trecut, la fel ca in prognoza de toamna.

Si asta in ciuda optimismului Guvernului care construieste bugetul pe o crestere economica de 5,5%.

In plus, CE si-a mentinut prognoza ca economia Romaniei va creste anul viitor cu 3,6%, fata de acest an.

In schimb, Comisia sustine ca economia tarii noastre a crescut cu 3,6% anul trecut, nu cu 4%, asa cum aprecia in prognoza de toamna.

De asemenea, CE a anuntat o prognoza de inflatie in scadere: la 3,3% pentru finele acestui an, de la 3,5% anterior, la 3,1% pentru finele anului viitor, de la 3,3% anterior.

Consiliul Fiscal trage un semnal de alarma: Cresterea economica pe care se bazeaza bugetul e excesiv de optimistaCitu (PNL): In termeni reali, cresterea economica e zero. PSD a manipulat executia bugetara

Economia europeana va creste pentru al saptelea an consecutiv

Comisia preconizeaza ca economia europeana va creste pentru al saptelea an consecutiv in 2019, previziunile de expansiune vizand toate statele membre, iar ritmul global de crestere va fi moderat in comparatie cu nivelurile ridicate din ultimii ani, iar viitorul este marcat de un grad ridicat de incertitudine.

"Activitatea economica a scazut in intensitate in al doilea semestru al anului trecut, cresterea comertului mondial a incetinit, incertitudinile au subminat increderea, iar productia din unele state membre a fost afectata de factori interni temporari, precum perturbarile legate de productia automobilelor, tensiunile sociale si incertitudinile legate de politica bugetara.

Drept rezultat, cresterea produsului intern brut (PIB), atat in zona euro, cat si in UE a scazut de la 2,4% in 2017 la 1,9% in 2018 (previziunile din toamna: 2,1 % pentru UE28 si zona euro) . Cresterea economica va continua, dar va fi mai moderata. Economia europeana mai beneficiaza inca de pe urma imbunatatirii conditiilor de pe piata muncii, a conditiilor favorabile de finantare si a unei orientari bugetare usor expansioniste", scrie intr-un comunicat de presa transmis joi Mediafax de CE.

In prezent, se preconizeaza ca PIB-ul din zona euro va creste cu 1,3% in 2019 si cu 1,6% in 2020, in scadere fata de previziunile din toamna - 1,9% in 2019 si 1,7% in 2020. Si previziunile de crestere a PIB-ului in UE au fost revizuite in jos, la 1,5% in 2019 si 1,7% in 2020, comparativ cu previziunile din toamna - 1,9 ...citeste mai departe despre "CE estimeaza o crestere economica a Romaniei de 3,8%. Guvernul face bugetul pe o crestere de 5,5%" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 968 ori