Cat valoreaza venitul pe locuitor, atunci cand buzunarul e gol

Sambata, 23 August 2014, ora 15:13
1106 citiri
Cat valoreaza venitul pe locuitor, atunci cand buzunarul e gol
Foto: Funny Bloo

Acum vreo doua secole si jumatate, cea mai bogata tara din lume parea sa fie Olanda. Venitul ei pe locuitor era de patru ori mai mare decat al unei tari sarace.

Dar de atunci si pana acuma, ca o regula, cresterea economica a tarilor bogate este mult mai rapida decat cea a celor sarace. Dupa doua secole, venitul pe locuitor al Olandei era de 40 de ori mai mare decat cel al Chinei, de 24 de ori decat cel al Indiei si de 10 ori decat cel al Thailandei - scrie Project Syndicate.

De la succes la esec

Pastram exemplul Olandei si observam ca, intre anii 1980 si 2012, acelasi raport comparat cu Nicaragua a sarit de la 5,8 la 10,5, comparat cu Coasta de Fildes a sarit de la 7,7 la 21,1 si comparat cu Kenia de la 15 la 24,4.

Pentru unii poate parea un paradox, pentru altii un mister, dar ritmurile se mentin si cresterea economica a tarilor bogate evolueaza tot mai rapid, iar a celor sarace tot mai incet.

Privind asemenea cifre, oricine se poate intreba daca venitul pe "cap de ...citeste mai departe despre "Cat valoreaza venitul pe locuitor, atunci cand buzunarul e gol" pe Ziare.com

#venit global, #venit national, #venit pe cap de locuitor, #tehnologii avansate, #productie diversificata , #Stiri Macroeconomie