Cât de sigură este energia nucleară. ”Nicio industrie nu este imună la accidente, dar toate învață din ele”

Luni, 05 Decembrie 2022, ora 13:18
841 citiri
Cât de sigură este energia nucleară. ”Nicio industrie nu este imună la accidente, dar toate învață din ele”
Centrală electrică FOTO: Pixabay.com

Criza energetică îi face pe experți să caute noi metode de furnizare a energiei electrice. În prezent centralele nucleare sunt soluțiile luate în considerare tot mai mult. Au fost însă câteva accidente grave care pun sub semnul întrebării siguranța energiei nucleare

”De la începutul construcției centralelor nucleare a existat o conștientizare puternică a pericolului potențial atât al criticității nucleare, cât și al eliberării de materiale radioactive din generarea de electricitate cu energie nucleară.

Ca și în alte industrii, proiectarea și exploatarea centralelor nucleare urmăresc să minimizeze probabilitatea accidentelor și să evite consecințele umane majore atunci când acestea apar”, a explicat expertul în energie Dumitru Chisăliță pe platforma Asociației Energie Inteligentă.

Dovezile de peste șapte decenii arată că energia nucleară este un mijloc sigur de generare a energiei electrice. Riscul de accidente în centralele nucleare este scăzut și în scădere. Consecințele unui accident sau atac terorist sunt minime în comparație cu alte riscuri acceptate în mod obișnuit. Efectele radiologice asupra oamenilor ale oricăror emisii radioactive pot fi evitate.

Însă ”nicio industrie nu este imună la accidente, dar toate industriile învață din ele. În aviația civilă se produc accidente în fiecare an și fiecare este atent analizat. Lecțiile de la aproape o sută de ani de experiență înseamnă că companiile aeriene de renume sunt extrem de sigure. În industria chimică și industria petrolului și gazelor, accidentele majore duc, de asemenea, la îmbunătățirea siguranței”, a precizat Dumitru Chisăliță.

Factorii de care depind siguranța nucleară

Există o acceptare largă a publicului că riscurile asociate acestor industrii reprezintă un compromis acceptabil pentru dependența noastră de produsele și serviciile lor.

”Cu energia nucleară, densitatea mare de energie face evident pericolul potențial, iar acest lucru a fost întotdeauna luat în considerare în proiectarea centralelor nucleare. Puținele accidente din sectorul energetic au fost prezentate la știri, dar toate au avut puține consecințe în ceea ce privește decesele umane.

În anii 1950 atenția s-a îndreptat spre valorificarea puterii atomului într-un mod controlat, așa cum s-a demonstrat la Chicago în 1942 și ulterior pentru cercetarea militară, și aplicarea producției ...citeste mai departe despre "Cât de sigură este energia nucleară. ”Nicio industrie nu este imună la accidente, dar toate învață din ele”" pe Ziare.com

#energie nucleara, #centrala nucleara, #energie electrica, #criza energie , #Stiri Macroeconomie