Cat mai poate para BNR atacurile speculative

Joi, 28 Iunie 2012, ora 12:56
1711 citiri
Cat mai poate para BNR atacurile speculative

In octombrie 2008, Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, acuza marii speculatori de atac asupra leului. Ce s-a intamplat? Acestia au cumparat, cu o saptamana inainte, euro in cantitati masive, la 3,80 lei, sperand sa vanda la 4 lei.

N-a fost sa fie asa, pentru ca BNR a intervenit promt. Intrebarea este daca Banca Centrala mai are si la nivelul anului 2012 capacitatea de a face fata unei asemenea situatii.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu a declarat ca va folosi toate instrumentele necesare pentru a calma situatia, in cazul unui atac speculativ asupra leului.

"Daca atacul speculativ este puternic, asa cum a procedat si in trecut BNR va folosi in intregime instrumentele pe care le are la dispozitie pentru a calma situatia. Daca este vorba de operatiuni speculative normale, asa cum exista in fiecare zi... cursul se misca in sus si in jos nu tot ce este speculativ este rau. Din punctul de vedere al BNR, modificari de 1-2-3% in interiorul unei zone pe care noi o consideram de echilibru nu pot fi considerate ca avand o semnificatie aparte. Astfel de modificari nu ne ingrijoreaza si nu raspundem. Ce s-a intamplat in ultimele sase saptamani a depasit aceasta proportie", a declarat Isarescu.

Guvernatorul BNR a aratat ca deprecierea leului fata de euro de circa 3% nu este mare, in timp ce deprecierea monedei nationale fata de dolar depaseste 10%, astfel ca BNR "ii da o anumita semnificatie". BNR a anuntat miercuri un curs de referinta cu 2,11 bani mai redus, de 4,4441 lei/euro, reprezentand cel mai redus nivel din ultimele cinci saptamani.

BNR mai are resurse, dar nu pentru mult timp

Economistul Mircea Cosea a declarat pentru Business24 ca BNR inca are resursele necesare pentru a face fata unor astfel de atacuri speculative, insa nu pentru mult timp si cu costuri tot mai mari.

Situatia este tot mai complicata in Europa, din cauza crizei din zona euro, iar atacurile speculative sunt la ordinea zilei si ne putem astepta la astfel de evenimente in fiecare zi, iar Banca Nationala ar trebui sa fie mult mai atenta, dar si capabila sa intervina promt in caz de urgenta.

Nu va fi foarte simplu, iar "asigurarea" ca BNR salveaza cursul este pe jumatate adevarata, sustine Mircea Cosea, care spune ca economia este nu doar monetarista, ci si una reala.

"Puterea economica a unei tari, ratingul ei, imaginea pe care o are, toate acestea contribuie mult la stabilitatea monedei nationale si la mentinerea cursului de schimb valutar. Insa, in ultima perioada, Romania a inregistrat pierderi atat de mari la toate aceste capitole, incat leul este usor atacabil la orice fel de modificare a pietei financiare internationale", a declarat Cosea.

Economistul este ferm convins ca BNR isi va pastra tendinta de aparare a leului, insa cu arme tot mai slabe, din cauza ca isi epuizeaza resursele financiare in fiecare zi. Leu reflecta, pana la urma, puterea economiei romanesti si ratingul ei, sustine Mircea Cosea, care considera ca, atat timp cat aceste elemente nu sunt incurajatoare, nu avem cum sa speram ca leul va fi o moneda stabila in urmatoarele sase luni.

Piata de capital romaneasca nu reprezinta o tinta speculativa

Adrian Manaila, actionar majoritar la casa de borkeraj Elda Invest, a declarat pentru Business24 ca devalorizarea leului este cauzata, mai degraba, de o deteriorare a imaginii generale a Europei, si implicit a Romaniei, in ochii finantistilor, nu de atacuri speculative.

Brokerul sustine ca o devalorizare a leului este benefica, mai ales pentru exporturi, iar guvernatorul BNR ar trebui sa accepte aceasta scadere bursca a leului, in raport cu principalele valute, daca se va vedea acest lucru si in indicatorii macroeconomici din septembrie.

Adrian Manaila este convins ca piata de capital romaneasca nu este chiar atat de "atragatoare" incat sa devina tinta unui atac speculativ de anvergura. "Nu stiu daca lucrurile sunt asa de grave si sa vina Geroge Soros sa prabuseasca leul asa cum a facut cu lira sterlina la inceputul anilor '90. Nu avem chiar asa multi bani in piata incat sa tragem interesul, chiar daca cineva de dimensiunea unui George Soros ar putea sa speculeze foarte usor", subliniaza Adrian Manaila.

Anuntul din toamna lui 2008 privind nerealizarea unui acord cu Fondul Monetar International, declaratiile politice, stoparea reducerilor de personal, dar si legea privind majorarea cu 50 la suta a salariilor profesorilor au reprezentat cauze principale ale atacului speculativ asupra leului din octombrie 2008.

Toate cele trei criterii definitorii ale unui atac speculativ au fost indeplinite, respectiv deprecierea cursului timp de patru zile consecutiv, cu un procent pe zi, cresterea vanzarilor nete, de 3,6 la suta din rezervele valutare ale BNR si volatilitatea mare a ratei dobanzii, cu trei deviatii sub standard, in 14 zile.

In ocrombrie 2008 leul a rezistat bine

Din fericire, leul a rezistat cu bine si chiar s-a intarit, iar atacatorii isi ingrijesc ranile. Adica isi contabilizeaza pierderile de peste 100 de milioane de euro, in numai trei zile. Din batalie a castigat cursul leului, care azi a coborat sub 3,67 pentru un euro. Ce s-a intamplat? Mari speculatori straini au cumparat saptamana trecuta masiv euro la 3,80, sperand sa vanda la 4 lei.

Multi speculatori nu au platit insa valuta, pentru ca aveau de gand sa imprumute de la bancile romanesti. Aici a aparut problema: BNR a retras de pe piata 3-4 miliarde de lei. Iar speculatorii straini nu au mai gasit lei decat la dobinzile foarte mari la acel moment, de 60-70% pe an. N-au avut incotro si au vandut din valuta numai ca in pierdere, la un curs mai mic.

De fapt, bancile care aveau lei au profitat de faptul ca speculatorii aveau nevoie disperata de aceasta moneda. Si i-au imprumutat cu dobanzi ametitoare, de 60-70% pe an. Multi dintre speculatori nici nu au mai apucat chiar si cu aceste riscuri, desi Banca Nationala a injectat pe piata o suma mare de lei.

Speculatorii au mizat si pe faptul ca BNR va utiliza cursul asa cum s-a intamplat in anii '90, cand el a fost folost ca subventie implicita pentru exporturi si importuri. Avand aceasta reputatie, BNR a atras atacul, iar alaturi de declaratiile politice, acestia erau convinsi ca este momentul unui atac.

#atac speculativ leu, #banca nationala a romaniei, #curs de schimb valutar, #curs leu euro interes Romania , #Stiri Macroeconomie