Cat de realist e bugetul pe 2018? Cifrele care contrazic Guvernul

Joi, 07 Decembrie 2017, ora 08:53
961 citiri
Cat de realist e bugetul pe 2018? Cifrele care contrazic Guvernul
Foto: Arhiva Ziare.com

Anul viitor vom avea parte de multe incercari in ceea ce priveste impactul unor masuri economice si fiscale luate de Guvern. De la trecerea contributiilor exclusiv in sarcina angajatilor la majorarea salariului minim, deopotriva mediul de business si muncitorii vor resimti din plin efectele acestor jumatati de masuri. Tocmai de aceea bugetul pe 2018 adoptat de Executiv e bazat pe fundamente prea optimiste.

Ziare.com compara cifrele avansate de Guvern cu cele publicate de institutiile internationale si Consiliul Fiscal.

In primul rand, cresterea economica preconizata in proiectul de buget pentru anul viitor este de 5,5%. Asta in conditiile in care, in prognoza de toamna, Comisia Europeana estimeaza un avans al produsului intern brut (PIB) al tarii noastre de 4,4%.

Diferenta este deci de un procent, adica in jur de 7,5 miliarde de lei! In plus, Executivul UE are cateva adnotari importante legate de cresterea economica, pe care se pare ca Guvernul nu le-a luat in considerare.

"Ritmul de crestere al PIB-ului va incetini, dar va ramane peste potential. Consumul privat este preconizat sa incetineasca in 2018, pe masura ce inflatia va afecta veniturile disponibile, dar este asteptat sa fie in continuare principalul motor al cresterii. Mai mult, investitiile sunt preconizate sa creasca ca urmare a reluarii implementarii proiectelor finantate de fonduri de la UE", se arata in raportul Comisiei Europene.

Bugetul pe 2018 include un deficit bugetar (cash) de 2,97% din PIB, in timp ce deficitul ESA este de 2,96% din PIB, cu incadrare in tinta de deficit bugetar de sub 3% din PIB, potrivit Tratatului de la Maastricht.

Numai ca acelasi raport al Comisiei Europene prevede ca in 2018 va ajunge pana la 3,9% din PIB anul viitor. In fapt, Romania a fost sanctionata pentru faptul ca "nu a actionat in fapt pentru a corecta abaterea semnificativa" de la deficitul bugetar structural.

Astfel, Consiliul European a emis o noua recomandare, la cererea Comisiei Europene, revizuind-o pe cea mai veche, conform procedurii de deviere semnificativa. Astfel, Romania va trebui sa opereze o corectie severa, de 0,8% din PIB, pentru reechilibrarea deficitului.

Mai mult, in raportul asupra bugetului pe 2018, Consiliul Fiscal atrage atentia ca "situarea deficitului sub plafonul de 3% depinde in mod semnificativ de venituri cu caracter exceptional".

E vorba de venituri exceptionale din vanzarea de apa grea de la rezerva de stat (+1 miliard lei la venituri de capital) si ...citeste mai departe despre "Cat de realist e bugetul pe 2018? Cifrele care contrazic Guvernul" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#cifre buget 2018, #Buget 2018 , #Stiri Macroeconomie