Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Capital Economics: Cod portocaliu de vulnerabilitate pentru leu si datoria suverana, desi sistemul bancar este puternic

Capital Economics: Cod portocaliu de vulnerabilitate pentru leu si datoria suverana, desi sistemul bancar este puternic
Echilibrele macroeconomice ale Romaniei s-au deteriorat suficient de mult ca indicatorii de monitorizare ai Capital Economics sa plaseze tara noastra intr-o zona apropiata de rosu pe scala vulnerabilitatilor valutare si datoriei publice.

Totusi, sistemul bancar romanesc este unul dintre cele mai puternice dintre cele ale tarilor cu economii emergente studiate intr-un raport recent al companiei de cercetare economica.

"Riscurile (valutare) cresc in Turcia, Argentina, Filipine si Romania, unde pozitiile externe s-au deteriorat", spune raportul citat.

Monedele celor patru tari suunt plasate in siajul celor ale Venezuelei si Ucrainei, dar stau mai rau decat monedele Nigeriei, Columbiei si Egiptului, care au si mari probleme politice si sociale.

Pentru a evalua riscurile la care este supus leul, Capital Economics a luat in calcul evolutia a trei indicatori:

deficitul contului curent (3,4% din PIB in 2017 si estimat la 3,9% in 2018), rezervele valutare inclusiv aurul (circa 24% din PIB), volatilitatea cursului de schimb.
Romania nu sta cu mult mai bine nici din perspectiva vulnerabilitatilor privind costul datoriei publice, din cauza:

amplificarii rapide a datoriei publice,evolutiei deficitului bugetar.
Citeste mai departe pe cursdeguvernare.ro.... citeste mai departe despre "Capital Economics: Cod portocaliu de vulnerabilitate pentru leu si datoria suverana, desi sistemul bancar este puternic" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 936 ori