Când scad prețurile? Inflația lunară la poarta fabricii, dublă în ianuarie față de decembrie și noiembrie

Luni, 06 Martie 2023, ora 14:18
211 citiri
Când scad prețurile? Inflația lunară la poarta fabricii, dublă în ianuarie față de decembrie și noiembrie

Prețurile din energie continuă să alimenteze în România unele din cele mai creșteri ale prețurilor producției industriale din Uniunea Europeană.

Ianuarie 2023 a adus în țara noastră un avans anual de 29%, al patrulea cel mai mare din UE, dar și un avans lunar dublu față de ultimele luni.

Dacă la nivelul UE inflația industrială lunară este în acest moment determinată de prețurile bunurilor, iar cele energetice sunt în declin, în România prețurile energiei rămân o problemă.

A patra inflație industrială din UE

Inflația la poarta fabricii este considerată în literatura economică un indicator ce reflectă evoluția ulterioră a prețurilor de consum, pentru că modificarea preţurilor la porţile fabricilor este transmisă de obicei pe seama consumatorilor finali.

Deși în scădere puternică în România față de vârful atins lunile precedente, inflația industrială din țara noastră rămâne una din cele mai ridicate din Uniunea Europeană, dublă față de cea raportată în zona euro, ca urmare a influenței din zona prețurile energetice.

Astfel, România a înregistrat în ianuarie 2023 un avans anual al prețurilor producției industriale de 29%, potrivit Eurostat, al patrulea cel mai mare din Uniunea Europeană.

Evoluții peste România au fost înregistrate doar în Ungaria (64,6%), Letonia (38,8%) și Slovacia (34,5%).

Preţurile producţiei industriale au crescut în toate statele membre UE în ritm anual, cu excepţia Irlandei (minus 7,2%).

În zona euro avansul anual din ianuarie a fost de 15%, iar media blocului comunitar s-a ridicat la 16,4%.

România a coborât la o inflație industrială de 29% în ianuarie de la vârful de peste 70% consemnat în vara anualui trecut: 70,9% în august 2022, 62,9% în septembrie, 53,8% în octombrie, 44,8% în noiembrie, 41,9% în decembrie.

Prețurile din energie își spun cuvântul

În același timp, însă, evoluția lunară a fost mai mare în ianuarie 2023 în comparație ultimele două luni de la finele anului trecut.

Dacă în noiembrie și decembrie 2022 România consemna o inflație industrială lunară (raportată la luna precedentă) de 1%, în ianurie 2023 avansul aproape s-a dublat, ajungând la 1,9%.

Este o evoluție inversă în raport cu tendința europeană: Atât în zona euro, cât și pentru media blocului comunitar, inflația industrială lunară a scăzut în ianuarie 2023 față de decembrie 2022 cu 2,8%, re ...citeste mai departe despre "Când scad prețurile? Inflația lunară la poarta fabricii, dublă în ianuarie față de decembrie și noiembrie" pe Ziare.com

România, cel mai mare deficit de cont curent din UE! Diferență uriașă față de următoarele țări în clasament
România, cel mai mare deficit de cont curent din UE! Diferență uriașă față de următoarele țări în clasament
România a înregistrat în trimestrul III al anului trecut cel mai mare deficit de cont curent din Uniunea Europeană. Față de Polonia, care are al doilea cel mai mare deficit de cont curent...
#economie , #Stiri Macroeconomie

Curs valutar

1 EUR = 4.9759 RON

0.0010

1 USD = 4.8284 RON

-0.0063
  1. Noul Cod de urbanism. Vor fi permise garaje, stații de încărcare, chiar și case fără autorizație de construire
  2. Previziunea economică pentru 2025 a lui Warren Buffett, al 6-lea cel mai bogat om din lume
  3. Taxarea progresivă a salariilor, aplicată din 2025. De la ce sumă ar putea crește impozitul pe venit anul acesta
  4. Guvernul Ciolacu analizează și posibilitatea creșterii TVA-ului de la 19%, la 21%: „Un român ajunge să muncească 8 luni dintr-un an doar pentru a-și plăti taxele"
  5. Pensiile vor crește din septembrie. Ce modificări va mai include Bugetul pe 2025 SURSE
  6. Neptun Deep în 2025: Gazele din Marea Neagră cuvenite României nu pleacă din țară. Când începe exploatarea offshore și unde merg concret resursele energetice
  7. Rezervele de gaze ale României se golesc cu o viteză record. Unde exportă țara noastră cele mai multe resurse și care este situația în Europa
  8. ”În 2025 sunt șanse mari să intrăm oficial în recesiune”. Avertismentul unui economist pentru români
  9. Dispar mai multe curse cu trenul. Ce modificări importante au apărut pe rutele CFR din cauza Ordonanței „Trenuleț”
  10. Putin stă pe o bombă cu ceas: Prăbușirea puterii președintelui s-a pus în mișcare, după ultima mutare