Cand sarlatania devine atentat la siguranta nationala. PSD pune Romania pe butuci

Vineri, 20 Octombrie 2017, ora 08:20
974 citiri
Cand sarlatania devine atentat la siguranta nationala. PSD pune Romania pe butuci

Situatia este cat se poate de clara si simplu de inteles: PSD a avansat niste promisiuni electorale cu totul si cu totul fanteziste, pentru a capata un scor care sa-i permita sa faca zob Justitia, iar acum trebuie sa-si puna in practica sarlatania, ceea ce, evident, nu are cum.

Alegerea este si ea clara: ori admite ca a mintit si ca promisiunile din program sunt inaplicabile, ori o tine inainte si distruge economia cu totul.

Problema nu este atat anul acesta, cand inca PSD traieste din osanza fostelor guverne si nu a fost nevoit sa puna in practica mare lucru, ci in bugetul de anul viitor care, daca va cuprinde tot ce a fost promis, va crapa.

Adica ar urma sa se intample ce s-a intamplat deja la nivel local in multe primarii: salariile au fost majorate, dar nu mai sunt bani nici macar pentru ele.

Ambele variante vor avea un urias cost politic, fie unul imediat, fie unul mai aproape de prezidentiale.

Minimum decent ar fi ca PSD sa se opreasca macar acum si sa recunoasca sarlatania, dar vad ca pluseaza cu o noua sarlatanie. Pe de-o parte, unele promisiuni au fost ingropate fara cine stie ce explicatii. Eliminarea impozitului pentru medici si pentru cei cu venituri mai mici de 2.000 de lei, eliminarea impozitului pe dividende si recalcularea pensiilor sunt doar cele mai mari dintre promisiunile abandonate.

In privinta majorarii salariilor promisa - salariile ca in Occident pe care le picta dl Dragnea la tabla -, s-a dovedit ca a fost doar o mare pacaleala.

Da, cresc salariile cu 25%, dar cele brute, nu banii cu care ramane salariatul in mana la sfarsitul lunii. Care a fost schema de pacalire a romanilor? Trecerea contributiilor (la pensii si la sanatate) de la angajator la angajat. Ceea ce va face ca, desi se reduce la 10% impozitul pe venit si se reduc contributiile sociale cu 4,25 puncte procentuale, in final, majorarea salariului pe care il primeste in mana angajatul sa fie de cel mult 4%, incomparabil mai mica decat ceea ce promitea PSD in campanie.

Fix o alba - neagra.

Dar chiar si asa e clar ca bugetul nu se inchide. Sigur ca din pix pot fi estimate niste incasari bugetare de poveste, dar in mod real, ei stiu ca nu va merge.

Si atunci trebuie sa faca rost de bani din piatra seaca.

Asa se explica topaiala fiscala, adica ideile crete pe care Guvernul le-a tot lansat, de la impozitul pe cifra de afaceri, care a generat si reactii internationale, la TVA Split, la incasarea contributiilor integrale pentru angajatii part-time,... citeste mai departe despre "Cand sarlatania devine atentat la siguranta nationala. PSD pune Romania pe butuci" pe Ziare.com

#taxa pe solidaritate, #PSD promisiuni program guvernare , #Stiri Macroeconomie