Bugetul pe 2017: Bani mai putini la Educatie, Interne, Aparare si servicii secrete. Grindeanu taie si de la Iohannis, dar ii da lui Dragnea

Luni, 23 Ianuarie 2017, ora 11:10
1101 citiri

Proiectul de buget pe acest an a fost publicat luni dimineata de Ministerul Finantelor. In document se observa ca Guvernul condus de Sorin Grindeanu a redus, fata de 2016, fondurile alocate unor sectoare precum Apararea, Educatia, Internele sau serviciile speciale, dar a majorat bugetele pentru asistenta sociala, Agricultura sau Transporturi, ultimele aproape exclusiv pe baza estimarii absorbtiei de fonduri europene.

Bani mai putin pentru Presedintie si Parlament, bani mai multi pentru Dragnea

Proiectul de buget - ce prevede un deficit bugetar de 2,99% din produsul intern brut (PIB) - aloca pentru Administratia Prezidentiala 46,3 milioane de lei, cu 4% mai putin fata de 2016. Principalele scaderi sunt la cheltuielile de capital (investitii), unde fondurile se reduc cu 40%.

De asemenea, presedintele Klaus Iohannis va avea la dispozitie cu 1,9% mai putini bani pentru deplasari, iar fondurile pentru protocol scad cu 15,6%.

Odata cu scaderea numarului de parlamentari s-au redus semnificativ si bugetele celor doua camere parlamentare. Astfel, bugetul Senatului se reduce in 2017 cu 16,8%, la 122,2 milioane lei, in timp ce Camera Deputatilor are un buget de 266,5 milioane lei, cu 13% mai mic fata de 2016.

Totusi, noul presedinte al Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, primeste un fond la dispozitia sa de 205.000 lei, mai mare cu 17,8% fata de cel din 2016, prevede proiectul de buget elaborat de Guvern.

Aparearea nu primeste cei 2% din PIB promisi de Dragnea incljusiv lui Trump

Dintre ministere, cea mai mare scadere ca valoare este inregistrata de Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene, condus de vicepremierul Sevil Shhaideh, cu un buget total de 7,1 miliarde lei, in scadere cu 14,5% fata de nivelul din 2016. Totusi, ministerul actual uneste doua ministere din Guvernul precedent.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe are un buget de 763,7 milioane lei, mai mic cu 2,3%, in timp ce Ministerul Apararii Nationale are alocat un buget de 11,02 miliarde lei, mai mic cu 2,2% si echivalent cu 1,35% din produsul intern brut (PIB) estimat pentru acest an, desi PSD s-a angajat sa aloce 2% din PIB in acest an. Amintim ca Liviu Dragnea, care tocmai s-a intors dintr-o vizita din SUA unde a participat la ceremonia de investitura a lui Donald Trump, s-a laudat saptamana trecuta pe Facebook ca la Washington s-a intalnit consilierul pentru securitate al lui Trump, Michael Flynn, pe care l-a asigurat ca Guvernul va ...citeste mai departe despre "Bugetul pe 2017: Bani mai putini la Educatie, Interne, Aparare si servicii secrete. Grindeanu taie si de la Iohannis, dar ii da lui Dragnea" pe Ziare.com

#Grindeanu Guvern buget 2017, #buget 2017 reducere Educatie Aparare , #Stiri Macroeconomie