Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Brifcor, miza unui conflict acidulat

Brifcor, miza unui conflict acidulat
Scandalul brand-ului Milcov a dat tonul certurilor pe alte brand-uri. De data aceasta Brifcor este marca disputata, iar companiile care se bat pe marca sunt Romaqua si Consuc. Potrvit revistei A"CapitalA" se duce o lupta dura intre cele doua firme. Amandoua vor sa inregistreze marca la OSIM. Insa, OSIM spune ca marca este deja inregistrata. Culmea este ca producatorul concentratului, care lupta pentru reinregistrarea numelui, lucreaza cu ambele firme. Brifcorul s-a relansat pe piata, acum cateva luni. Macar in amintirea vremurilor de alta data, romanii au cumparat bautura produsa de Romaqua Group Borsec.
Bautura a fost produsa in parteneriat cu filiala locala a producatorului german de concentrat, Dohler. Revenirea Brifcor a deranjat insa producatorii care au mai avut tentativa de a lansa pe piata acest produs, dar fara succes. Este vorba de firma Consuc din Suceava, care in 2000 a imbuteliat prima sticla de Brifcor, dupa o lunga perioada de absenta de pe piata. Cele doua companii, Romaqua si Consuc, se lupta acum pe dreptul de proprietate al acestui brand. Dar marca a fost inregistrata deja, imediat dupa 1989, de o firma oarecare - Alf Transexim. Aceasta firma a renuntat dupa un timp la aceasta idee de afaceri si nu a folosit-o niciodata.

In 2002, La Festa International a vrut si ea sa inregistreze Brifcor, dar cererea i-a fost refuzata. Povestea s-a repetat si in 2003, si cu producatorul Consuc. Numai ca firma a contestat refuzul OSIM. Iar cazul nu a ajuns inca la o finalitate, nici pana astazi. In 2004, OSIM a primit de la Dohler Romania o cerere de inregistrare a marcii Brifcor. De asemenea refuzata. Asa ca Dohler a cerut in instanta decaderea din drepturi a Alf Transexim, pentru a putea folosi ei numele. Au obtinut o decizie favorabila la sfarsitul lui 2004, ceea ce i-a suparat teribil pe rivalii de la Consuc. Acestia au facut contestatie la incredintarea marcii Brifcor catre Dohler.

Interesant este faptul ca Dohler e partener de afaceri atat cu Romaqua, cat si cu Consuc. Directorul general al Dohler Romania spune insa ca atunci cand a depus cererea la OSIM nu stia de existenta cererii facute de Consuc. In aceste conditii, neintelegerile dintre cele doua firme par sa nu aiba o cale de iesire amiabila. Poate doar daca numele va fi declarat bun national, deci acelasi brand va putea fi produs de mai multe firme, fara a avea nimeni drept de proprietate. Si pana la urma, poate aceasta ar fi solutia caci numele este predestinat. Putini stiu ca Brifcor este o prescurtare care inseamna A"bautura racoritoare indigena cu fructe, carbonatata, de origine romanaA".

Antena 3 TV

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1218 ori