Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Branza de Covurlui, Salamul de Nadlac si Pita de Pecica vor protectie europeana

Branza de Covurlui, Salamul de Nadlac si Pita de Pecica vor protectie europeana

Zece produse traditionale se afla in pregatire pentru obtinerea protectiei europene, printre ele numarandu-se Branza de Covurlui, Salamul de Nadlac si Pita de Pecica.

Celelalte produse traditionale pentru care documentatiile sunt in diferite faze de elaborare sunt Carnatii de Plescoi, Salamul de Sibiu, Virsli, Branza de Giulianca Braila, Gemul de Rabarbar, Scrumbia de Dunare eviscerata afumata si Telemeaua de la Marginimea Sibiului.

Romania detine un singur produs certificat la nivel european prin indicatia geografica protejata (IGP) si doua care urmeaza sa obtina recunoasterea denumirii de origine protejata (DOP).

"Din 2007 si pana in prezent, Romania a reusit sa obtina indicatia geografica protejata (IGP) pentru un singur produs, respectiv pentru Magiunul de prune Topoloveni, iar pentru alte doua produse, Telemeaua de Ibanesti si Peste Novac afumat de Tara Barsei, se asteapta obtinerea denumirii de origine protejata (DOP). Aceste produse se afla inca in perioada de opozitie la Uniunea Europeana timp de sase luni. Ei au venit cu cateva observatii de forma si nu de fond, pe care le-am reglat", a declarat Viorel Morarescu, director general in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Desi a intrat odata cu Romania in Uniunea Europeana, Bulgaria are trei produse cu DOP si 11 cu IGP, iar Italia si Franta detin suprematia cu 296, respectiv 243 de astfel de produse protejate.

"Pe de o parte, am intrat mai tarziu in Uniunea Europeana, iar celelalte tari nu au stat sa ne astepte pe noi, iar dupa ce am intrat a trebuit sa facem legislatia pentru ceea ce inseamna organisme private de inspectie si certificare. Din acele peste 4.400 de produse traditionale care erau inregistrate la nivel national cred ca unele trebuiau duse catre obtinerea acestei protectii, fie DOP, IGP sau STG (specialitate traditionala garantata), dar nu putem arde niste etape. De exemplu, acum derulam un proiect cu Elvetia pentru recunoasterea europeana a catorva produse, respectiv Telemeaua de la Marginimea Sibiului, Branza de Covurlui, Pita de Pecica, Gem de Rabarbar, Scrumbie de Dunare eviscerata si afumata, dar si pentru alte produse precum Salamul de Nadlac, Branza de Giulianca Braila, Branza de Burduf in scoarta de brad de la Bran, Carnatii de Plescoi si Virsli care se afla in diferite stadii de elaborarea a documentatiei. Targetul pentru noi este ca in jur de 25-30 de produse traditionale sa poata obtine DOP, IGP sau STG", a mai spus Morarescu. Acesta a mai spus ca MADR lucreaza in prezent cu Ministerul Culturii pentru identificarea anumitor produse cu notorietate in arhiva muzeelor pentru a le putea da o forma si a le obtine protectia europeana.

Potrivit datelor MADR, la nivel mondial sunt garantate 1.427 de produse traditionale din care UE detine 1.404. Cele mai multe produse protejate le detine Italia cu 296, Franta cu 243, Spania - 205, Portugalia - 139, Grecia - 106 si Germania - 96.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 1390 ori