BNR prognozeaza o crestere accelerata a inflatiei pentru sfarsitul anului. Dragnea sustine ca romanii o duc mai bine

Vineri, 17 Mai 2019, ora 15:20
1109 citiri
BNR prognozeaza o crestere accelerata a inflatiei pentru sfarsitul anului. Dragnea sustine ca romanii o duc mai bine
Foto: Arhiva Ziare.com

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a majorat la 4,2% prognoza de inflatie pentru finalul acestui an si estimeaza o inflatie de 3,3% pentru 2020, a anuntat, miercuri, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, intr-o conferinta de presa in care a prezentat Raportul trimestrial asupra inflatiei.

BNR estima, in februarie 2019, o inflatie de 3% pentru finalul acestui an, respectiv de 3,1% pentru 2020.

Conform Bancii Centrale, rata anuala a inflatiei va continua sa se plaseze peste limita superioara a intervalului tintei pe parcursul anului 2019, pe fondul manifestarii socurilor de natura ofertei in prima parte a anului curent.

Ulterior, aceasta se va repozitiona si mentine in jumatatea superioara a intervalului tintei, ca urmare a epuizarii efectelor acestor socuri nefavorabile, dar si a persistentelor presiunilor inflationiste de la nivelul inflatiei de baza.

La inflatia targetata de 4,2% pentru acest an, o contributie de 0,6% o are pretul legumelor, fructelor si oualor, 0,5% - combustibilii, 0,3% - preturile administrate si alte 0,3% - produsele din tutun si bauturile alcoolice.

"Pana la finalul anului, inflatia, asa cum o vedem acum, va fi in jur de 4%, urmand ca apoi sa coboare spre 3,5%. Toate cu o conditie: sa nu se schimbe evolutia preturilor foarte volatile. De exemplu, daca pretul titeiului scade, fac o gluma, atunci avem noroc. De asemenea, un an agricol bun, cu cartoful, cu rosia, da IPC in jos. Dar ce observam in toata aceasta evolutie: un nivel destul de mare de incertitudine, de la 1,5 spre 5% in care se pot misca preturile si cu foarte multi factori care influenteaza", a afirmat Isarescu.

El a facut apel la jurnalisti sa nu interpreteze negativ aceste prognoze.

"Eu cred ca prezentarea mea de astazi a fost constructiva, ca sa nu zic pozitiva. N-am transmis nimic ca se rupe, se prabuseste. Depinde si de lumea asta: daca vreti sa faceti o stire si regizorul de platou va spune 'Da ceva acolo tare', de la mine iese ceva relativ pozitiv, dar dumneavoastra: 'Guvernatorul a anuntat ca se duce inflatia in sus'. Eu zic ca lucrurile sunt tinute sub control, intr-o marja rezonabila. Unui guvernator ii e greu sa spuna ca 4% e o inflatie buna, e mai mare decat tinta, dar nici sa spun ca este catastrofala", a aratat seful bancii centrale.

In opinia sa, este un lucru bun faptul ca, intr-un an electoral, inflatia este tinuta in jur de 4% si ulterior va scadea.

"Nu putem sa spunem ce preturi cresc si ce preturi scad cu exactitate, pentru ca depind ...citeste mai departe despre "BNR prognozeaza o crestere accelerata a inflatiei pentru sfarsitul anului. Dragnea sustine ca romanii o duc mai bine" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#BNR Dragnea inflatie , #Stiri Macroeconomie