Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

BNR mentine dobanda de politica monetara la 1,75%

BNR mentine dobanda de politica monetara la 1,75%
Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a mentinut, marti, rata dobanzii de politica monetara la 1,75% pe an.

In comunicatul emis dupa sedinta de politica monetara, BNR a reiterat "gestionarea adecvata" a lichiditatii din sistemul bancar.

"Ingustarea coridorului simetric format de ratele dobanzilor facilitatilor permanente in jurul ratei dobanzii de politica monetara la +/- 1,25 puncte procentuale de la +/- 1,50. Astfel, incepand cu 4 octombrie 2017, rata dobanzii pentru facilitatea de depozit creste la 0,50 la suta, iar rata dobanzii aferente facilitatii de creditare (Lombard) se reduce la 3,00 la suta", se arata in comunicat.

Banca centrala imprumuta bancile care au nevoie de lichiditati la dobanda-cheie de 1,75% pe an, prin licitatii repo, iar coridorul simetric la care se situeaza dobanzile facilitatilor permanente este in prezent de +/-1,25%.

Astfel, bancile cu exces de lichiditati primesc pentru depozitele tinute la BNR o dobanda de 0,5% pe an, iar pentru finantarea prin intermediul facilitatii de credit (credit Lombard), bancile platesc Bancii Nationale o dobanda de 3% pe an.

In sedinta din 5 mai, consiliul de administratie al BNR a luat prima decizie importanta de politica monetara din 2017, reducand rata RMO pentru pasivele in valuta de la 10% la 8%, ceea ce a insemnat eliberarea catre banci a circa 500 de milioane de euro.

Pana in 5 mai, ultima taiere pe care a operat-o BNR a avut loc in 30 septembrie 2016, cand a redus RMO - reprezentand sumele pe care bancile sunt obligate sa le depuna la BNR in fiecare luna ca procent din resursele atrase - la pasivele in valuta de la 12% la 10%.

Dobanda de politica monetara a fost diminuata ultima data in luna mai 2015, cu 0,25 puncte, de la 2% la 1,75%, nivel minim istoric. Tot atunci au fost reduse si ratele RMO pentru pasivele in lei cu doua puncte procentuale, de la 10% la 8%.

Comunicatul detaliat va fi prezentat in cadrul unui briefing de presa sustinut de guvernatorul Mugur Isarescu la ora 15:00.

Cei noua membri actuali ai Consiliului de Administratie al bancii centrale, care ia cele mai importante decizii in materie de politica monetara, sunt guvernatorul Mugur Isarescu, prim-viceguvernatorul Florin Georgescu, viceguvernatorul Liviu Voinea, viceguvernatorul Eugen Nicolaescu, Marin Dinu, Daniel Daianu, Gheorghe Gherghina, Agnes Nagy si Virgiliu Stoenescu. ...citeste mai departe despre "BNR mentine dobanda de politica monetara la 1,75%" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1134 ori