Ungaria da UE pe Rusia? Gazoductul care urma sa lege Marea Neagra de Occident se va opri in Ungaria

Vineri, 21 Iulie 2017, ora 22:48
952 citiri
Ungaria da UE pe Rusia? Gazoductul care urma sa lege Marea Neagra de Occident se va opri in Ungaria
Foto: Ziare.com

Conducta de gaze BRUA, ce ar fi urmat sa duca gaze din Marea Neagra pana in Austria, ar putea fi blocata in Ungaria, potrivit intentiilor autoritatilor de la Budapesta. Masura ar fi o lovitura data Uniunii Europene si un sprijin pentru industria gazului din Rusia.

BRUA este un proiect din care fac parte Bulgara, Romania, Ungaria si Austria, care prevede legarea retelelor de gaze naturale din cele patru tari si exportul de gaze naturale din Marea Neagra.

Insa gazoductului finantat de UE i s-ar putea pune o piedica importanta, daca autoritatile din Romania si cele din Ungaria vor conveni un cadru de reglementare care ar urma sa excluda partenerul Austria, iar astfel sa beneficieze Rusia.

Cum asa?

Care sunt termenii partii maghiare

Operatorul maghiar FGSZ a luat prin surprindere piata europeana a gazului, vineri, atunci cand a anuntat ca nu mai este dispus sa sustina sectorul Romania - Ungaria - Austria al conductei, scrie site-ul ICIS, care furnizeaza informatii din piata de profil.

In schimb, FGSZ a transmis ca singura parte "viabila economic" a conductei BRUA ar fi actualul intercontector Romania - Ungaria, care ar urma sa fie modificat pentru a transporta 5,26 de miliarde de metri cubi anual, fata de 4,4 miliarde, in prezent.

In acest sens, FGSZ a contactat Transgaz, iar daca ANRE va fi de acord cu aceasta modificare, ar ramane in continuare data de inceput a operatiunilor comerciale, respectiv 1 octombrie 2022, sustine partea maghiara.

Potrivit informatiilor ICSI, oficialii romani si maghiari au timp pana pe 1 august sa aprobe acest nou cadru, iar daca esueaza, intreaga procedura trebuie demarata de la inceput, dar sa fie in linie cu codul european privind reteaua de transport al gazului.

O surpriza pentru toata lumea...

O sursa apropiata acestui subiect sustine ca anuntul operatorului maghiar a luat prin surprindere piata si partile implicate, mai ales ca, in ultimii trei ani, Austria a coordonat proiectul cu celelalte doua tari (ROHUAT).

ROHUAT ar fi urmat sa lege rezervele de gaze din Marea Neagra de infrastructura de profil europeana. Gazul era destinat centrelor europene, prin punctul de granita Baumgarten, din Austria, in apropierea orasului maghiar Sopron, insa nu se stie daca proiectul initial va mai exista.

O sursa din cadrul Federatiei Europene a Comerciantilor de Energie (EFET) a precizat ca anuntul FGSZ este surprinzator si a subliniat ca federatia urmareste acest subiect indeaproape.

...nu si pentru Rus ...citeste mai departe despre "Ungaria da UE pe Rusia? Gazoductul care urma sa lege Marea Neagra de Occident se va opri in Ungaria" pe Ziare.com

#Ungaria proiect BRUA, #Transgaz proiect BRUA, #Rusia gaze Europa, #Romania gaze Ungaria Austria , #Stiri Macroeconomie