BERD: Majoritatea romanilor cred ca situatia economica era mai buna in 1989

Luni, 21 Mai 2007, ora 15:21
990 citiri
BERD: Majoritatea romanilor cred ca situatia economica era mai buna in 1989

Numarul romanilor care sunt de parere ca situatia economica actuala este mai buna decat in 1989 este mai mic fata de al celor care spun ca acum este mai bine, arata raportul "Life in Transition" al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD). Parerile romanilor sunt impartite in mod egal in ceea ce priveste situatia politica actuala, comparativ cu 1989, potrivit raportului BERD.

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare a publicat duminica, in cadrul reuniunii anuale, raportul denumit "Viata in tranzitie" (Life in transition). Raportul a fost facut pe baza rezultatelor unui sondaj efectuat pe un esantion de 29.000 de respondenti din 29 de tari.

Acest studiu, facut impreuna cu Banca Mondiala, arata ca majoritatea oamenilor din tarile aflate in tranzitie de la economiile planificate de stat la economia de piata nu traiesc mai bine acum decat in 1989.

Sondajul grupeaza respondentii pe grupe de varsta si categorii de venituri

Aproape o treime din tinerii intre 18 si 34 de ani intervievati in sondaj considera ca situatia economica a tarii e mai buna in acest moment, comparativ cu perioada din jurul anului 1989.

In schimb in jur 45% dintre acesti nu sunt de acord ca in acest moment situatia economica a Romaniei este mai buna ca in 1989. Perceptia reprezentantilor celorlalte trei grupe de varsa, cele situate intre 35 si 49 de ani, 50-54 de ani si peste 65 de ani este destul de apropiata in chestiunea comparatiei situatiei economice dintre momentul actual si cel din 1989. In jur de 20% dintre acestia considera ca acum situatia economica e mai buna fata de '89.

Aproape un sfert din reprezentantii celor cu venituri peste medie spus ca in acest moment situatia economica a tarii e mai buna, in timp ce jumatate sustin ca in '89 era mai bine.

Mai mult de jumatate dintre tinerii pana in 35 de ani sunt foarte satisfacuti cu viata lor actuala, declaratie pe care o bifeaza mai putin de o treime din adultii intre 35 si 49 de ani, in jur de 20% dintre persoanele intre 50 si 64 de ani si aproape un sfert din cetatenii peste 65 de ani.

Insatisfactie pentru cei cu venituri peste medie

Mai putin de jumatate din persoanele cu venituri peste medie sunt satisfacute de viata lor actuala, in timp ce in jur de 22% sunt nemultumite. Aproximativ un sfert din grupul interviavatilor cu venituri peste medie nu-si dau seama precis daca sunt sau nu satisfacuti de viata in acest moment.

In sondajul care urmareste atent structura populatiei Romaniei, 58,1% din intervievati au venituri joase, 29% sunt in categoria medie si 12,9% peste medie.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)