BCE va reduce dobanda abia in decembrie - Analisti

Luni, 31 Octombrie 2011, ora 20:16
910 citiri
BCE va reduce dobanda abia in decembrie - Analisti

Rata ridicata a inflatiei in zona euro, raportata recent, a consolidat siguranta pietelor financiare ca Banca Centrala Europeana va astepta pana in decembrie pentru a reduce rata dobanzii. Cu toate acestea, venirea lui Mario Draghi la sefia BCE, joi, ar putea schimba situatia.

Inflatia pretului de consum in cele 17 tari din zona euro a ramas la valoarea de 3.0% in luna octombrie, depasind cu mult tinta bancii de maxim 2 procente, iar estimarile pentru viitorul apropiat arata un procent de 2.9%, potrivit datelor prezentate de Reuters.

In plus, intalnirea de joi, care va avea ca tema principala politica monetara a zonei euro, va fi prima prezidata de Mario Draghi care va prelua atunci si conducerea BCE de la Jean-Claude Trichet.

Analistii spun ca Draghi ar putea fi reticient in privinta reducerii dobanzii din prima, in conditiile in care va dori sa demonstreze ca poate sa pastreze stabilitatea preturilor bancii in acest mandat.

"Reducerea, joi, a dobanzilor ar putea fi interpretata drept prea docila si nu ii va forma o imagine de 'luptator' impotriva inflatiei", a declarat Simon Smitch, economist-sef la FxPro.

In schimb, altii ar putea spune ca, reducand acum dobanda, ar da dovada de spirit de leadership si acest lucru ca ar insemna decizia potrivita la locul potrivit, a adaugat economistul.

#rata inflatiei, #BCE reducere rate interes, #BCE Mario Draghi , #Stiri Macroeconomie