BCE recunoaște costurile majore ale tranziției verzi pentru populație și economie, dar recomandă accelerarea procesului

Vineri, 08 Septembrie 2023, ora 13:26
805 citiri
BCE recunoaște costurile majore ale tranziției verzi pentru populație și economie, dar recomandă accelerarea procesului
Puterea de cumpărare, afectată negativ

Banca Centrală Europeană recunoaște că tranziția către o economie net zero va veni cu costuri majore pentru gospodării, firme și bănci.

Cu toate acestea, BCE recomadă accelerarea tranziției verzi în Uniunea Europeană, susținând că o tranziție mai rapidă va reduce consecințele negative.

În același timp, impactul riscului fizic al schimbărilor climatice asupra economiei și a sectorului financiar va fi major, în lipsa tranziției verzi, susține BCE.

Mai rapid e mai puțin dureros

Banca Centrală Europeană - BCE se preocupă intens de calcularea costurilor pe care le presupune tranziția către o economie verde, prin urmare a publicat recent rezultatele celui de-al doilea test de stres climatic.

Studiul concluzionează că cea mai bună modalitate de a obține o economie net zero pentru firme, gospodării și bănci din zona euro este accelerarea tranziției ecologice într-un ritm mai rapid decât în cazul politicilor actuale.

Trebuie amintit faptul că BCE a recomandat deja înăsprirea fiscalității în zona emisiilor de carbon, susținând în același timp că astfel de măsuri vor avea implicații minore asupra evoluției prețurilor de consum, prin urmare asupra puterii de cumpărare a populației.

Însă, prin creșterea prețurilor la energie, taxele pe carbon scad veniturile reale ale gospodăriilor și profiturile corporative și reduc cererea internă.

Puterea de cumpărare, afectată negativ

Testul de stres analizează reziliența firmelor, gospodăriilor și băncilor în trei scenarii de tranziție, care diferă în ceea ce privește calendarul: tranziție accelerată, lentă și întârziată.

Rezultatele arată că firmele și gospodăriile beneficiază în mod clar de o tranziție mai rapidă. În timp ce tranziția mai rapidă implică inițial investiții mai mari și costuri mai ridicate ale energiei, riscurile financiare scad semnificativ pe termen mediu.

Atât profiturile, cât și puterea de cumpărare sunt mai puțin afectate negativ, deoarece investiția anticipată în energie regenerabilă se amortizează mai devreme și, în cele din urmă, reduce cheltuielile cu energia.

Dacă firmele sunt expuse riscului, la fel sunt și băncile care le împrumută. Băncile sunt expuse la cel mai mare risc de credit dacă tranziția trebuie grăbită într-o etapă ulterioară și investițiile sunt necesare rapid la costuri mai mari.

Explozia riscului de credit pentru bănci

În scenariul unei tranziții întârziate, băncile se pot aștepta ca riscul lor de credit să crească cu peste 100% până în 2030 față de 2022, în timp ce în cazul unei tranziții accelerate, creșterea este de doar 60%, susține BCE.

Trebuie remarcat însă că studiul BCE nu neagă costurile mari pentru gospodării, firme și bănci ale tranziției ecologice, în oricare dintre cele trei scenarii.

Întârzierea tranziției și lipsa de acțiune duc la costuri și riscuri și mai mari pe termen lung, susține BCE.

Deși implică mai puține investiții în general, lipsa obiectivelor de reducere a emisiilor exacerbează semnificativ impactul riscului fizic asupra economiei și a sectorului financiar.

...citeste mai departe despre "BCE recunoaște costurile majore ale tranziției verzi pentru populație și economie, dar recomandă accelerarea procesului" pe Ziare.com

#economie zona euro , #Stiri Macroeconomie