BCE, atenție maximă la stabilitatea băncilor europene! Pregătește înăsprirea cerințelor de lichiditate

Vineri, 19 Mai 2023, ora 14:46
526 citiri
BCE, atenție maximă la stabilitatea băncilor europene! Pregătește înăsprirea cerințelor de lichiditate

Banca Centrală Europeană intensifică controlul asupra rezervelor de lichiditate ale băncilor și ar putea comunica cerințe mai stricte în cursul acestui an.

Prăbușirea Credit Suisse Group AG și falimentul mai multor bănci americane au pus sub semnul întrebării capacitatea băncilor de a rezista la presiunea asupra depozitelor.

Andrea Enria, principalul oficial de supraveghere al BCE, a declarat recent că ”trebuie acordată o atenție sporită” lichidității și finanțării băncilor.

Depozitele clienților bogați, punct central

Evaluarea anuală făcută de BCE pentru riscurile cu care se confruntă băncile europene va acorda probabil mai multă atenție gestionării fondurilor lichide, anunță Bloomberg, citând surse care cunosc situația.

Iar unii indicatori-cheie, cum ar fi rata de acoperire a lichidității, ar putea înăspriți, au arătat sursele citate, care au dorit să rămână anonime.

În timp ce lichiditatea este o parte cheie a supravegherii bancare, organele de supraveghere s-au concentrat mai mult în ultima vreme pe probleme mai stringente ale capitalului bancar, legate de riscul de credit în era ratelor scăzute.

BCE a început să oblige băncile să analizeze mai atent lichiditatea la sfârșitul anului 2021, deoarece inflația mai mare a indicat creșterea costurilor de finanțare. Iar prăbușirea recentă a creditorilor din SUA a intensificat controlul.

Depozitele clienților bogați vor fi probabil un punct central al supravegherii, deoarece retragerile individuale pot epuiza rapid rezervele de lichiditate ale unei bănci.

Acesta a fost unul dintre elementele crizei de la Credit Suisse. Iar percepția clienților cu amănuntul asupra siguranței economiilor lor va avea un rol major în asigurarea stabilității sistemului bancar.

Zona euro, mai sigură decât sistemul bancar din SUA

Bancherii europeni și autoritățile de reglementare au subliniat în mai multe rânduri că prăbușirea Credit Suisse a fost un caz special și că nici nu există o legătură directă cu recentele tulburări din SUA.

Zona euro nu a cunoscut o criză de lichiditate, în special pentru băncile sunt supuse unei reglementări mai stricte. De asemenea, există o expunere medie mai mică la riscul ratei dobânzii în portofoliul lor bancar decât în SUA, dă asigurări BCE.

Băncile europene sunt obligate să dețină mai multe active lichide de înaltă calitate decât așteptările privin ...citeste mai departe despre "BCE, atenție maximă la stabilitatea băncilor europene! Pregătește înăsprirea cerințelor de lichiditate" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
#economie , #Stiri Macroeconomie