Bani pentru agricultură ca pentru cutia milei

Marti, 09 August 2022, ora 13:30
787 citiri
Bani pentru agricultură ca pentru cutia milei

Consumăm mai mult decât producem. Principala cauză este aceea că exportăm materie primă și importăm produse alimentare finite. Exportăm grâu și importăm aluat congelat.

Seceta continuă să afecteze culturile de pe mari suprafețe de teren agricol. Potrivit unei informări recente a Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), 214.870 de hectare sunt afectate de canicula din ultimele săptămâni. Pe zi ce trece terenurile crăpate de arșiță se extind.

Din suprafața totală agricolă a României de 14,8 milioane de hectare, din care aproape 10 milioane sunt teren arabil, doar 3 milioane de hectare sunt amenajate pentru irigații.

După 32 de ani suntem, în ceea ce privește sistemul de irigații, în situația dinaintea căderii comunismului. Începând cu 1990, aproape întregul circuit de irigații a fost distrus și vândut la fier vechi. În plus, retrocedarea terenurilor foștilor proprietari a contribuit la pierderea posibilității de a face față secetei prin irigații. Măsura reparatorie prin care foștii proprietari au intrat în posesia pământului care le-a fost furat de comuniști nu a fost dublată de inițiativa acestora de a se asocia în microferme pentru o exploatare mult mai eficientă a proprietății.

Ne aducem aminte de criza de motorină din anii ’90, care i-a obligat pe țărani să-și are pământul cu plugul tras de cai. S-au găsit însă „băieții deștepți“ care au înființat așa-numitele „asociații agricole“, un fel de CAP-uri, cărora țăranii își cedau terenurile an de an pentru a primi câțiva saci de cereale, zahăr, câteva sticle cu ulei, la fel cum primeau și de la fostele cooperative agricole comuniste. Este de înțeles dorința țăranului român de a avea pământul lui, de a și-l cultiva singur, cum și cu ce vrea el. Numai că istoria postdecembristă i-a fost potrivnică. Statul l-a lăsat în voia sorții, fără subvenții la motorină, fără facilități pentru credite bancare sau pentru cumpărarea utilajelor agricole.

Agricultura în procente, agricultorii cu sărăcia de gât

Potrivit Institutului Național de Statistică și biroului european de statistică Eurostat, agricultura din România reprezintă doar 4% din Produsul Intern Brut (PIB). Asta, în condițiile în care aproape jumătate din populație trăiește în mediul rural și aproape un sfert lucrează în domeniul agricol. Productivitatea muncii în acest sector este mult ...citeste mai departe despre "Bani pentru agricultură ca pentru cutia milei" pe Ziare.com

3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
Obținerea unei culturi sustenabile, cu randament ridicat, este un proces provocator din cauza diverșilor factori care pot influența triticalele: condițiile meteo și de sol, dezvoltarea...
#agricultura, #agricultura Romania, #irigatii agricultura , #Stiri Macroeconomie