Din ce fonduri vor fi compensate facturile la energie, în această iarnă. Explicațiile date de ministrul Energiei: ”Bani există”

Miercuri, 15 Septembrie 2021, ora 22:34
344 citiri
Din ce fonduri vor fi compensate facturile la energie, în această iarnă. Explicațiile date de ministrul Energiei: ”Bani există”
Ministrul a subliniat că nu se pune problema să nu existe bani FOTO Pixabay

Resursele financiare pentru compensarea facturilor la energie vor veni anul acesta din dividendul suplimentar al Hidroelectrica, care este de 800 milioane lei, iar la gaze există şi sursa de finanţare din impozitul pe venitul suplimentar din dereglementarea preţului, a declarat, miercuri seara,15 septembrie, ministrul Energiei, Virgil Popescu.

"Efortul bugetar în anul acesta este acoperit integral numai din dividendul suplimentar al Hidroelectricii, care este de 800 milioane de lei. A fost un dividend suplimentar pentru că Hidroelectrica şi Nuclearelectrica sunt cele două companii care nu plătesc certificate de CO2, au costuri de producţie mai mici, dar vând la preţul pieţei, care este dat de cel mai mare preţ din piaţă. Cel mai mare preţ din piaţă este la energia produsă pe bază de cărbune, pentru că acolo se mai adaugă încă 60 de euro, luna trecută au fost 55, costul certificatelor de CO2. Bani există. La gaze avem sursă de finanţare şi din impozitul pe venitul suplimentar din dereglementarea preţului la gaze naturale, unde peste 85 de lei (pe MWh n.r.) se impozitează venitul obţinut cu 80%. Oricum, şi de acolo practic s-au dublat încasările la bugetul de stat din impozitul pe venitul suplimentar", a explicat Virgil Popescu la TVR1.

Ministrul a subliniat că nu se pune problema să nu existe bani, deoarece se adună bani la buget, dar aceştia "trebuie să ajungă la români, să compenseze creşterea de preţuri".

"Eu am spus că este normal să lăsăm piaţa liberă, preţul să fie stabilit liber. Este o situaţie conjuncturală de piaţă în momentul de faţă. Nu cred că va fi pentru foarte multă vreme la gaze naturale acest lucru. Se adună bani la buget, dar aceştia nu trebuie lăsaţi la buget. Aceştia trebuie să se întoarcă ori într-un fond,...dar să ajungă la români, să compenseze creşterea aceasta de preţuri. Şi acelaşi lucru vrem să-l facem şi pentru IMM-uri", a spus Virgil Popescu. ...citeste mai departe despre "Din ce fonduri vor fi compensate facturile la energie, în această iarnă. Explicațiile date de ministrul Energiei: ”Bani există”" pe Ziare.com

#ministrul energiei, #compensare, #facturi energie electrica , #Stiri Macroeconomie