Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Bancile trebuie sa-si majoreze capitalul

Bancile trebuie sa-si majoreze capitalul

Majorare de capital se va realiza prin implementarea in Romania a Programului Basel II, un nou standard in vederea stabilirii cerintelor minime de capital pentru banci.Aceasta intrucat, din momentul implementarii programului, la calcularea solvabilitatii unei banci, riscul plasamentelor de la Ministerul Finantelor si de la Banca Nationala a Romaniei va fi considerat 100%. In momentul de fata, plasamentele au risc zero.

A"Trebuie sa lucram cu Ministerul Finantelor Publice, pentru ca o sa avem o cerinta de capital mai mareA", a declarat Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor.

Implementarea Basel II este in momentul de fata o prioritate pentru institutiile bancare din Romania. Presedintele ARB sustine ca anumite principii ale Basel II A"sunt periculoaseA" daca nu se analizeaza cu atentie toate consecintele.

Ultima forma a Basel II a fost adoptata de curand de Uniunea Europeana, urmand sa se elaboreze o directiva cu prevederile acestui acord. De asemenea, urmeaza sa se stabileasca momentul exact cand statele in curs de aderare vor trebui sa implementeze prevederile Basel II.

Incepand cu 1 iulie anul curent, plafonul de garantare a depozitelor din sistemul bancar se va majora la echivalentul a 6000 de euro. De asemenea, incepand cu 1 ianuarie 2006, garantiile la depozite vor ajunge la 20.000 de euro. In momentul de fata, valoarea garantiilor la depozite se ridica la 3500 de euro.

Sursa: Cotidianul

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1006 ori