Banca Națională confirmă incertitudinile și pericolele majore care așteaptă economia românească în 2023

Miercuri, 11 Ianuarie 2023, ora 16:13
464 citiri
Banca Națională confirmă incertitudinile și pericolele majore care așteaptă economia românească în 2023

BNR subliniază în ultima Hotărâre a Consiliului de Administrație cu privire la politica monetară incertitudinile și riscurile considerabile la adresa perspectivei activității economice.

Prin urmare Banca Națională a renunțat, cel puțin pentru moment, la politica majorărilor agresive de dobânzi.

Deși inflația rămâne la cote înalte, BNR a decis o creștere cu doar 0,25% a dobânzii de politică monetară.

Majorări agresive de dobândă în 2022

Consiliul de administrație al Băncii Naționale a României a hotărât marți majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 7,00% pe an, de la 6,75% pe an, începând cu data de 11 ianuarie 2023.

După ce pe parcursul anului trecut BNR a majorat în ritm accelerat dobânda de politică monetară, și în consecință costurile finanțării, atât pentru persoane fizice, cât și juridice, prima decizie din 2023 arată că Banca Națională începe să fie mai atentă la pericolele multiple care pândesc anul acesta atât economia, cât și Finanțele țării.

Deși presiunile inflaționiste de bază rămân ample, BNR lasă lupta cu inflația în plan secund și reduce amploarea majorării dobânzii monetare, la doar 0,25%.

Pentru comparație, din cele opt majorări de dobândă monetară operate pe parcursul lui 2022 de BNR, doar prima, cea de acum un an – 11 ianuarie 2022, a fost similară celei de 0,25% decise marți.

Pentru restul de 7 decizii din 2022, ritmul de majorare a dobânzii a fost de 0,50% în trei cazuri, 0,75% în trei cazuri și chiar 1% într-un caz.

Riscuri și incertitudini pentru 2023

Majorarea accelerată a costurilor finanțării face însă ca inclusiv Guvernul să se împrumute la dobânzi mari, iar economia, afectată deja de criza energetică și de contextul internațional dificil, să primească o lovitură în plus.

Dealtfel, cele mai recente date și analize indică o încetinire semnificativă a creșterii economiei în trimestrul IV 2022 față de intervalul precedent, sub impactul prelungirii războiului din Ucraina și al extinderii sancțiunilor asociate.

”Războiul din Ucraina și sancțiunile asociate continuă să genereze incertitudini și riscuri considerabile la adresa perspectivei activității economice, implicit a evoluției pe termen mediu a inflației, prin efectele posibil mai mari exercitate asupra puterii de cumpărare și încrederii consumatorilor, precum și asupra activității, profit ...citeste mai departe despre "Banca Națională confirmă incertitudinile și pericolele majore care așteaptă economia românească în 2023" pe Ziare.com

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#economie Romania , #Stiri Macroeconomie