Banca Mondiala prognozeaza o contractie de 5,7% a economiei romanesti in 2020. Deficitul va urca la 9,1%

Miercuri, 07 Octombrie 2020, ora 11:03
873 citiri
Banca Mondiala prognozeaza o contractie de 5,7% a economiei romanesti in 2020. Deficitul va urca la 9,1%
Foto/Twitter

Economia romaneasca ar urma sa se contracte cu 5,7% in 2020, dar va inregistra o relansare de 4,9% in 2021, conform celei mai recente actualizari a prognozei economice (Economic Update) a Bancii Mondiale pentru Europa si Asia Centrala (ECA) publicate miercuri de institutia financiara internationala.

"Severitatea recesiunii si magnitudinea revenirii din 2021 vor depinde de evolutia crizei sanitare si raspunsul decidentilor, de impactul stimulentelor economice si de consecintele stimulentelor adoptate la nivelul UE", subliniaza Banca Mondiala.

De asemenea, pentru a raspunde la consecintele pandemiei de COVID-19, Banca Mondiala se asteapta ca deficitul fiscal sa ajunga la 9,1% din PIB in 2020, de la un nivel planificat de 3,6% din PIB inainte de criza. "O reducere substantiala a deficitului in 2021 este putin probabila deoarece Guvernul va trebui sa sprijine procesul de revenire economica", precizeaza Banca Mondiala. Institutia mizeaza anul viitor pe un deficit de 6,3% din PIB.

In ceea ce priveste riscurile si provocarile cu care se va confrunta Romania, Banca Mondiala sustine ca, pe termen scurt, principala provocare este tinerea sub control a crizei COVID-19 si limitarea consecintelor sale economice si sanitare. "O criza prelungita cu masuri suplimentare de atenuare pentru a reduce transmiterea ar reduce perspectivele de crestere si ar amana relansarea incipienta a activitatii, crescand in acelasi tip somajul si saracia", apreciaza Banca Mondiala.

Pe de alta parte, traiectoria pro-ciclica inregistrata de politica fiscala inainte de criza COVID-19 a agravat constrangerile fiscale, reducand increderea investitorilor si majorand costurile de finantare. "In plus, daca majorarea pensiilor cu 40%, adoptata recent de Parlament, nu va fi inversata, aceasta ar afecta in mod serios stabilitatea macroeconomica si, pe termen scurt, ar conduce la o retrogradare a ratingului suveran al Romaniei", avertizeaza Banca Mondiala.

Un alt risc il reprezinta gradul redus de absorbtie al fondurilor europene, ceea ce in opinia Bancii Mondiale pune sub semnul intrebarii capacitatea Romaniei de a profita de fondul de relansare al UE, care este unul dintre principalele motoare ale relansarii economice.

La nivel general, Banca Mondiala se asteapta in acest an la o scadere cu pana la 4,4% a economiilor emergente si aflate in curs de dezvoltare din Europa si Asia Centrala. Se estimeaza ca procesul de crestere va inregistra o redresare in anul 2021, cu 1,1% - 3,3%. Cu to ...citeste mai departe despre "Banca Mondiala prognozeaza o contractie de 5,7% a economiei romanesti in 2020. Deficitul va urca la 9,1%" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
România, al treilea cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană în 2023
România, al treilea cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană în 2023
România a avut în 2023 al treilea cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană, prin raportarea discrepanței dintre veniturile și chetuielile bugetare la produsul intern brut (PIB) din...
#economie, #banca mondiala, #deficit, #scadere economica, #buget, #pandemie , #Stiri Macroeconomie