Banca Europeana de Investitii explica de ce nu vor companiile sa investeasca in Romania desi avem atuuri mari

Joi, 05 Octombrie 2017, ora 17:03
1942 citiri
Banca Europeana de Investitii explica de ce nu vor companiile sa investeasca in Romania desi avem atuuri mari
Foto: Agerpres/Ministerul Afacerilor Externe

Cresterea economica puternica inregistrata de Romania este determinata de consum, insa paradigma trebuie mutata spre segmentul investitional, a atras atentia, joi, Patricia Wruuck, economist la Banca Europeana de Investitii (BEI).

"M-am uitat la segmentul economic al Europei si al Romaniei. Exista o crestere impresionanta economica a Romaniei, cu peste 5% (5,8% - n. red.), ceea ce permite realizarea unei economii de scara. (...)

Totusi, exista si puncte slabe si ma refer aici la instabilitate fiscala si la nivelul actual al investitiilor. Nivelul scazut al investitiilor nu este incurajator.

Vorbim apoi despre investitiile publice si despre absorbtia fondurilor europene. Vorbim si despre investitiile private. Noi, la BEI, facem sondaje despre ce gandesc companiile fata de mediul investitional. Sondajul ne arata ca Romania este tara in care doar 68% dintre companii investesc. Cumva prioritatea companiilor este diferita aici. De asemenea, sunt foarte multe companii care lucreaza la capacitate sau peste capacitate. Exista un necesar de investitii. (...)

In fine, provocarile cu care se confrunta Romania mai departe, dintr-o perspectiva macro, este ca vedem o crestere puternica determinata de consum. Cred ca trebuie schimbata paradigma si sa ne mutam atentia catre investitii. Pentru asta e nevoie sa se consolideze infrastructura, sanatatea, educatia, transporturile. Pentru Romania, transportul este un factor care trebuie avut in vedere.

Dintr-o perspectiva a companiilor, firmele din Romania vor ceea ce vor toate firmele din intreaga lume: un mediu de afaceri predictibil", a declarat reprezentantul BEI in cadrul editiei a VI-a a Bucharest Forum.

Potrivit economistului, sectorul privat din Romania nu face multe investitii, din cauza incertitudinii provocate de politicile interne.

"Sectorul privat nu face atat de multe investitii. Am intrebat firmele despre impedimentele cu care se confrunta. In primul rand, este incertitudinea provocata de politicile interne. Incertitudinea este mereu o problema pentru companii, dar in mod interesant exista un lucru la care Romania se distinge: peste 60% dintre companii spun ca lipsa infrastructurii de transport ingreuneaza aparitia investitiilor fata de media UE, de aproape 40%.

Citeste mai departe despre "Banca Europeana de Investitii explica de ce nu vor companiile sa investeasca in Romania desi avem atuuri mari" pe Ziare.com.

#Romania crestere economica consum, #Romania crestere economica BEI, #companii investitii Romania, #companii investitii mici Romania cauze , #Stiri Macroeconomie