Banca Centrală Europeană anunță o scădere a inflației. Factorii care pot determina îmbunătățiri pe termen lung

Luni, 05 Iunie 2023, ora 17:04
65 citiri
Banca Centrală Europeană anunță o scădere a inflației. Factorii care pot determina îmbunătățiri pe termen lung
Banca Centrală Europeană - Sediul de la Frankfurt FOTO Thomas Wolf, foto-tw.de

Prețurile de consum sunt preconizate să scadă lent, însă riscurile unei reluări a creșterii inflației și a prețurilor depășesc posibilitatea unui scenariu pozitiv în perioada următoare, potrivit Băncii Centrale Europene.

Declarațiile au fost făcute de către Boris Vujcic, membru în Consiliul General al BCE și guvernatorul Băncii Centrale Croate: "Se preconizează o diminuare graduală a inflației, cu riscuri de creștere din cauza presiunilor venite din piața muncii și a presiunilor subiacente asupra prețurilor în sectorul serviciilor", a declarat șeful băncii centrale din Croația pentru Bloomberg sâmbătă, în Dubrovnik.

Preconizarea făcută de Vujcic a venit cu două săptămâni înainte de ședința din iulie 2023 a Consiliului General al BCE când, potrivit sursei citate, investitorii și economiștii se așteaptă la o nouă creștere a ratei dobânzii pentru depozite cu încă 0.25%, ceea ce va duce rata dobânzii la 3.5%.

Nu este clar în prezent dacă seria de creșteri în ratele dobânzilor cheie se va încheia la următoarea întâlnire, în iulie, sau va continua până la cea de după, în septembrie 2023, întrucât evoluțiile salariale vor juca un rol important în modelarea traseului politicii monetare.

Potrivit guvernatorului Băncii Centrale Croate, presiunile salariale în zona euro cu cele 20 de țări sunt mai mici, în medie, decât în țara sa natală. Cu toate acestea, Vujcic a declarat pentru Bloomberg că acestea sunt "încă foarte active și trebuie să vedem unde se vor opri". Alte voci din cadrul Consiliului General al BCE, precum Ignazio Visco, guvernatorul Băncii Centrale Italiene, s-au dovedit la fel de moderate, precizând totuși că desi politica monetară de creștere a ratelor dobânzilor este una corectă, ar ”fi susținut o abordare mai graduală", a declarat Visco în cadrul unui eveniment desfășurat în Turin, Italia, sâmbătă, 3 iunie.

Visco a susținut mereu necesitatea creșterii ratelor dobânzilor cheie, dar deciziile privind momentul și numărul punctelor de creștere ar trebui să se bazeze pe date, a explicat acesta. Visco a mai declarat că majorările viitoare ar trebui făcute cu prudență, având în vedere incertitudinea economică și geopolitică din prezent. Guvernatorul Băncii Centrale Italiene a precizat că se așteaptă la încetinirea inflației de bază în viitor odată cu scăderea prețurilor la energie, deși acest lucru poate du ...citeste mai departe despre "Banca Centrală Europeană anunță o scădere a inflației. Factorii care pot determina îmbunătățiri pe termen lung" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum a anunțat scumpirea dulciurilor sfârșitul unei epoci într-una dintre marile economii globale
Cum a anunțat scumpirea dulciurilor sfârșitul unei epoci într-una dintre marile economii globale
După criza cauzată de pandemia de coronavirus, inflația galopantă a afectat chiar și una dintre cele mai rezistente economii ale lumii. Pentru Japonia, șocul a început în 2022, când o...
#Banca Centrala Europeana, #inflatie, #rata inflatie, #cresterea preturilor UE, #cresterea preturilor , #Stiri Macroeconomie