Recesiunea „a devenit mai probabilă” în zona euro. „Oamenii și firmele simt deja impactul creșterii inflației și al încetinirii activității economice”

Joi, 17 Noiembrie 2022, ora 13:42
157 citiri
Recesiunea „a devenit mai probabilă” în zona euro. „Oamenii și firmele simt deja impactul creșterii inflației și al încetinirii activității economice”
Euro, bani FOTO: Unsplash.com

Banca Centrală Europeană vede o probabilitate crescută a unei recesiuni în cele 19 țări care utilizează moneda euro, avertizând că există riscuri de pierderi și tulburări pe piețele financiare.

„Oamenii și firmele simt deja impactul creșterii inflației și al încetinirii activității economice”, a spus vicepreședintele BCE, Luis de Guindos, potrivit thehill.com.

În timp ce banca și-a publicat miercuri evaluarea bianuală a stabilității financiare a zonei euro, de Guindos a spus că „riscurile pentru stabilitatea financiară au crescut, în timp ce o recesiune tehnică în zona euro a devenit mai probabilă”.

Un grafic publicat împreună cu raportul a indicat o șansă de recesiune de 80% în zona euro și Regatul Unit în anul următor și o probabilitate de 60% în S.U.A.

Mulți economiști și Comisia executivă a Uniunii Europene au prezis deja o recesiune tehnică pentru ultimele trei luni ale anului și prima parte a anului viitor, deoarece prețurile vertiginoase la utilități și costurile alimentelor fură consumatorii de puterea de cumpărare.

O recesiune tehnică înseamnă două sau mai multe trimestre consecutive de scădere a producției economice. Economiștii din cadrul comitetului de întâlnire a ciclului economic al zonei euro folosesc totuși o gamă mai largă de informații pentru a determina recesiunile, cum ar fi cifrele șomajului și profunzimea recesiunii. Economia zonei euro a înregistrat o creștere de 0,2% în perioada iulie-septembrie.

Așteptările economiștilor sunt că creșterea ar trebui să se reia primăvara viitoare, pe măsură ce inflația scade de la nivelurile de vârf și pe măsură ce presiunea pe timp de iarnă asupra livrărilor de gaze naturale se reduce.

Inflația ridicată își răspândește efectele în economie, crescând probabilitatea ca băncile să înregistreze mai multe pierderi din împrumuturi, a spus BCE în raport.

Între timp, incertitudinea cu privire la cât de mare și cât de mult va merge inflația „a crescut riscul unor ajustări dezordonate ale prețurilor activelor pe piețele financiare”. Dincolo de asta, presiunea a crescut asupra oamenilor, companiilor și guvernelor care sunt mai îndatorate decât altele.

Inflația, care a atins o rată anuală de 10,7% în zona euro în octombrie, a fost alimentată de faptul că Rusia a oprit majoritatea gazelor naturale către Europa, pe fondul războiului din Ucraina. Acest l ...citeste mai departe despre "Recesiunea „a devenit mai probabilă” în zona euro. „Oamenii și firmele simt deja impactul creșterii inflației și al încetinirii activității economice”" pe Ziare.com

#recesiune, #zona euro, #Banca Centrala Europeana , #Stiri Macroeconomie