Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Avertisment dur de la FMI: 2023, un an mult mai greu decât 2022! Jumătate din UE va fi în recesiune

Avertisment dur de la FMI: 2023, un an mult mai greu decât 2022! Jumătate din UE va fi în recesiune

Directorul general al Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva, anunță un an foarte complicat pentru economia globală.

Uniunea Europeană va fi probabil cea mai lovită dintre marile economii, în condițiile în care consecințele războiului din Ucraina au fost extrem de greu de gestionat.

Economia SUA, pe de altă parte, ar putea evita recesiunea în 2023, spune șefa Fondului, grație unei piețe e muncii foarte rezistente.

O treime din economia globală, în recesiune

Kristalina Georgieva a avertizat, vorbind despre 2023, că economia globală se confruntă cu ”un an dificil, mai greu decât anul pe care îl lăsăm în urmă”.

”Ne aşteptăm ca o treime din economia mondială să fie în recesiune”, a declarat Georgieva pentru CBS într-un interviu difuzat la 1 ianuarie, scrie Bloomberg.

”De ce? Pentru că cele trei mari economii – SUA, UE, China – încetinesc toate simultan.” – a explicat directorul general al Fondului Monetar Internațional.

FMI a avertizat deja în octombrie că mai mult de o treime din economia globală se va contracta și că există o șansă de 25% ca PIB-ul global să crească cu mai puțin de 2% în 2023, evoluții care îndeplinesc condițiile pentru a fi declarată recesiune globală.

UE, grav lovită de războiul din Ucraina

În timp ce ”SUA ar putea evita recesiunea”, Uniunea Europeană a fost ”foarte grav lovită de războiul din Ucraina – jumătate din UE va fi în recesiune anul viitor”, a arătat Kristalina Georgieva.

Trebuie amintit că ultimele prognoze ale Comisiei Europene estimează o creștere economică anuală de 0,3% în 2023, atât pentru ansamblul economiei europene, cât și pentru zona euro.

Banca Centrală Europeană a anunțat însă deja că va continua politica de majorarea susținută a dobânzilor și în 2023, fapt ce va contribui suplimentar la înrăutățirea condițiilor economice, pe fondul creșterii costurilor finanțării.

În același timp, China se confruntă cu un ”an greu”. Datele publicate sâmbătă au arătat că inversarea bruscă de către China a politicii sale Covid Zero a împins activitatea economică în decembrie la cel mai lent ritm din februarie 2020, deoarece virusul a străbătut marile orașe și a determinat oamenii să rămână acasă și afacerile să închidă.

Situație și mai gravă pe piețele emergente

Încetinirea din cele mai mari economii ”se traduce în tendințe ne ...citeste mai departe despre "Avertisment dur de la FMI: 2023, un an mult mai greu decât 2022! Jumătate din UE va fi în recesiune" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 285 ori
Citeste mai multe desprerecesiune globala