Avertisment de la BNR: PIB-ul, "dopat" cu masuri nesustenabile

Joi, 04 Februarie 2016, ora 14:52
1504 citiri
Avertisment de la BNR: PIB-ul, "dopat" cu masuri nesustenabile
Foto: Arhiva Ziare.com

Cifrele care exprima valoarea produsului intern brut (PIB) pe 2015 si 2016 sunt "dopate" cu masuri fiscale si monetare care se vor dovedi nesustenabile, sustine economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei, Valentin Lazea.

"Eu tind sa cred ca PIB-ul potential (cresterea - n.red.), in acest moment, este 3% nu 5%, pentru ca PIB-urile pe anul trecut si pe anul acesta sunt dopate de masuri fiscale care nu vor fi sustenabile. De ce acest dopaj trebuie la un moment dat sa se opreasca? Romania cheltuie 1,6% din PIB pe datoria publica (40% datorie publica in PIB ori 4% dobanda platita).

Daca ajungem la o datorie dubla, prin stimulente, ajungem la costuri duble, iar banii vor fi luati de la sanatate, educatie, infrastructura etc. In plus, costurile se pot dubla si daca se majoreaza dobanzile", a explicat, joi, Lazea in cadrul unei conferinte de specialitate.

Potrivit acestuia, o tara care permite cresterea agresiva a datoriei publice ajunge inevitabil intr-o situatie fara iesire. ...citeste mai departe despre "Avertisment de la BNR: PIB-ul, "dopat" cu masuri nesustenabile" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#BNR PIB masuri nesustenabile, #BNR avertisment PIB, #PIB Romania , #Stiri Macroeconomie