Avem cea mai mare inflatie din ultimii doi ani - ce preturi au crescut cel mai mult

Joi, 11 Mai 2017, ora 10:51
1163 citiri
Avem cea mai mare inflatie din ultimii doi ani - ce preturi au crescut cel mai mult
Foto: Arhiva Ziare.com

Rata anuala a inflatiei, care masoara evolutia preturilor de consum in ultimul an, a urcat in aprilie la nivelul de 0,6%, cel mai inalt nivel din luna mai 2015, in conditiile in care preturile alimentelor au avut o evolutie mixta in perioada Pastelui, iar gazele s-au scumpit cu 2,5% dupa liberalizarea preturilor pentru populatie de la 1 aprilie, potrivit datelor publicate joi de Institutul National de Statistica (INS)

In martie, rata anuala a inflatiei a fost tot de 0,2%.

Datele INS arata ca preturile de consum au crescut in luna aprilie, in medie, cu 0,28% comparativ cu luna martie.

Marfurile nealimentare s-au scumpit cel mai mult in luna aprilie, cu 0,4%, in medie, fata de luna martie, in timp ce preturile marfurilor alimentare au urcat cu 0,19%, iar preturile marfurilor alimentare au crescut cu 0,15%.

Comparativ cu aprilie 2016, preturile alimentelor au crescut in a patra luna a acestui an cu 2,24%, marfurile nealimentare s-au scumpit cu 0,25%, iar preturile serviciilor au coborat cu 1,35%.

Aprilie 2017 este a patra luna care nu mai include efectul reducerii cotei generale a TVA de la 24% pana la 20%, de la 1 ianuarie 2016 si a patra luna la rand in care valoarea inflatiei anuale a revenit in teritoriu pozitiv, dupa 19 luni de valori negative..

De la 1 ianuarie 2017, cota generala a TVA s-a redus de la 20% la 19%, iar supraacciza de 7 eurocenti pe litrul de carburanti a fost eliminata, ceea ce a redus pretul la pompa cu circa 40 de bani pe litrul de benzina si motorina.

Fata de luna martie, cele mai mari cresteri de preturi s-au inregistrat, in a patra luna a acestui an, la citrice (5,9%), gaze naturale (2,5%). si transport urban (1,5%).

La polul opus, cele mai mari ieftiniri s-au inregistrat in aprilie la oua (-3,3%), celelalte preturi avand fluctuatii mult mai mici.

Alimentele au o pondere de 34,65% in cosul de consum pe baza caruia INS calculeaza inflatia in Romania, in timp ce marfurile nealimentare reprezinta 45,45%%, iar serviciile - 19,9%.

La finalul anului 2016, rata anuala a inflatiei a fost de -0,5%, fiind al doilea an la rand in care rata anuala a inflatiei a inregistrat valori negative.

Pericol major de inflatie! Este extrem de periculoasa si prabuseste piata ...citeste mai departe despre "Avem cea mai mare inflatie din ultimii doi ani - ce preturi au crescut cel mai mult" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#rata anuala inflatie, #evolutie preturi consum , #Stiri Macroeconomie