Când va fi gata autostrada din România care va lega Orientul Mijlociu de vestul Europei. Traseul pe unde va trece A5 HĂRȚI

Vineri, 27 Ianuarie 2023, ora 03:00
783 citiri
Când va fi gata autostrada din România care va lega Orientul Mijlociu de vestul Europei. Traseul pe unde va trece A5 HĂRȚI
Autostradă în curs de construire în România FOTO Facebook/ Pro Infrastructură

O autostradă din sudul României ar putea fi o porțiune importantă din legătura rutieră dintre Orientul Mijlociu și vestul Europei. Însă, în acest moment, nu prezintă o prioritate pentru noi.

Este vorba despre Autostrada A5 București-Giurgiu, cea despre care de mulți ani nu se mai știe mare lucru. Aceasta a fost însă trasată pe hartă încă din anii `70 și face parte din coridorul 9.

Doi specialiști în infrastructură, Ionuț Ciurea, directorul executiv al Asociației Pro Infrastructură, și Alex Vîlvoi, președintele Asociației România Fără Gropi, au explicat pentru Ziare.com ce se întâmplă cu această autostradă, când ar putea ea deveni prioritară și care este importanța ei.

Autostrada A5 București- Giurgiu: ”Mai întâi, se face un pod nou Giurgiu Ruse”

”În acest moment nu mai prezintă o prioritate deoarece avem DN5 modernizat care face legătura dintre București și Giurgiu și în plus, avem alte priorități, cum ar fi să legăm Bucureștiul de Iași, de exemplu”, a explicat Alex Vîlvoi de la Asociația România Fără Gropi.

Iar Ionuț Ciurea, președintele API, este de părere că se va face cel mai probabil 2030. ”Este un traseu propus de mulți ani, dar nu ține numai de noi realizarea acestui proiect. Mai sunt implicați și vecinii bulgari. În plus, trebuie realizat mai întâi noul pod Giurgiu-Ruse”, a explicat Ionuț Ciurea.

Noul pod care leagă România de Bulgaria

În septembrie 2022 s-a semnat o înțelegere între România și Bulgaria cu privire la noul pod Giurgiu-Ruse. S-a vorbit de faptul că s-ar face până în 2030, însă experții spun că termenul nu va fi respectat.

”Îmi vine greu să cred că va fi gata până atunci. Poate doar partea de pregătire să se facă până în 2030. Vedeți cât durează podul de la Brăila.

În acest moment, știm doar că se dorește acest nou pod Giurgiu-Ruse, dar nu și locul exact pe unde o să treacă acesta. Trebuie făcute și de o parte și de cealaltă a Dunării studiile de fezabilitate pentru conexiunile acestuia (la noi București-Giurgiu, iar la bulgari, să vedem pe unde stabilesc)”, a spus Ionuț Ciurea.

Autostrada București-Giurgiu SURSA: Asociația ProInfrastructură HARTĂ INTERACTIVĂ

Traseul Autostrăzii A5 București-Giurgiu: ”În acest moment, există doar niște carioci pe hartă”

Traseul A5 există de foarte multă vreme. Însă acesta sigur va suferi modificări în funcț ...citeste mai departe despre "Când va fi gata autostrada din România care va lega Orientul Mijlociu de vestul Europei. Traseul pe unde va trece A5 HĂRȚI" pe Ziare.com

#autostrada A5 Bucuresti Giurgiu, #legatura Giurgiu Nadlac, #Ionut Ciurea director Asociatia Pro Infrastructura, #alex vilvoi, #romania fara gropi , #Stiri Macroeconomie