Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Autoritatile locale cer Guvernului responsabilitate in adoptarea bugetului pe 2020: sa respecte calendarul si legea si sa nu mai mute cheltuieli in bugetele locale

Autoritatile locale cer Guvernului responsabilitate in adoptarea bugetului pe 2020: sa respecte calendarul si legea si sa nu mai mute cheltuieli in bugetele locale
Consiliile Judetene, toate cele 109 municipii si comunele din Romania cer Guvernului sa aprobe, conform legii, bugetul pentru anul 2020 pana la finalul acestui an. Structurile asociative reprezentative au semnat un acord si au transmis premierului si Ministerului Finantelor solicitarile referitoare la echilibrarea bugetelor pentru anul 2020.

Uniunea Nationala a Consiliilor Judetene (UNCJR), Asociatia Municipiilor din Romania (AMR), Asociatia Comunelor din Romania (ACoR) au transmis, miercuri, printr-un comunicat de presa, ca, in concordanta cu Acordul semnat intre cele trei structuri asociative ale administratiei publice locale din Romania, au transmis primului ministru si ministrului Finantelor Publice, solicitarile referitoare la echilibrarea bugetelor pentru anul 2020.

UNCJR, AMR si ACoR au transmis Guvernului Romaniei cinci solicitari.

In primul rand, reprezentantii administratiei locale cer modificarea articolelor 32 si 33 din Legea nr. 273/2006 privind finantele publice locale, astfel incat finantarea unitatilor administrativ-teritoriale sa fie reglementata prin Legea finantelor publice locale si nu prin Legea bugetului de stat, asa cum s-a intamplat in ultimii doi ani.

De asemenea, cer ca modificarea celor doua articole sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2020.

In plus, structurile asociative cer respectarea urmatorului calendar de aprobare a Legii bugetului de stat pe anul 2020:

* Depunerea de catre MFP la Guvern, pentru prima lectura, pana la data de 30 septembrie 2019;
* Depunerea de catre MFP la Guvern a proiectului Legii bugetului, pana la data de 15 octombrie 2019;
* Supunerea proiectului spre adoptarea Parlamentului, cel mai tarziu pana la data de 1 noiembrie.

"Incepand cu ianuarie 2020, finantarea sistemului de protectie a copilului, a centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap, finantarea drepturilor asistentilor personali ai persoanelor cu handicap grav si a indemnizatiile lunare ale persoanelor cu handicap grav de la nivelul comunelor, oraselor, municipiilor, sectoarelor municipiului Bucuresti si judetelor sa se aloce integral de la bugetul de stat, prin asigurarea de sume defalcate din taxa pe valoarea adaugata cu destinatie speciala, fara ca acestea sa greveze bugetele minime de functionare ale judetelor, municipiilor, oraselor si comunelor", mai cer reprezentantii consiliilor judetene, cei ai municipiilor si ai comunelor din tara.

In plus, se solicita constituirea, incepand cu anul 2020, a unui Fond de ...citeste mai departe despre "Autoritatile locale cer Guvernului responsabilitate in adoptarea bugetului pe 2020: sa respecte calendarul si legea si sa nu mai mute cheltuieli in bugetele locale" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 807 ori
Citeste mai multe despreautoritati locale buget