Măsurile pentru eliminarea excepţiilor de la plata contribuţiilor trebuie „cântărite bine”, avertizează consilierul guvernatorului BNR

Joi, 30 Septembrie 2021, ora 16:23
3306 citiri
Măsurile pentru eliminarea excepţiilor de la plata contribuţiilor trebuie „cântărite bine”, avertizează consilierul guvernatorului BNR
Adrian Vasilescu: „una dintre problemele mari din economia românească este tocmai raportul fiscalităţii faţă de PIB-ul ţării” FOTO Facebook.com/ Adrian Vasilescu

Consilierul guvernatorului Băncii Naționale a României (BNR), Adrian Vasilescu, susţine că Guvernul şi Parlamentul trebuie să cântărească bine înainte de a lua decizii cu privire la eliminarea exceptării de la plata contribuţiilor pentru anumite categorii de angajaţi, cum ar fi cei din domeniile IT şi construcţii, sau cu privire la reducerea unor contribuţii.

Adrian Vasilescu mai susţine că guvernanţii şi parlamentarii sunt în faţa unei balanţe cu două talere care apasă în direcţii diferite. Suntem pe ultimul loc din UE la venituri în buget raportat la PIB, dar avem în acelaşi timp şi 2 milioane de români care primesc salariul minim pe economie.

„Plec în primul rând de la ideea că una dintre problemele mari din economia românească este tocmai raportul fiscalităţii faţă de PIB-ul ţării. În România marcăm cel mai mic nivel de venituri în bugetul ţării raportat la PIB, din Uniunea Europeană. La noi nivelul veniturilor în PIB este sub 30%, sub 30% din PIB sunt veniturile adunate în buget. Pe ultimul loc din UE.

Sunt multe ţări care merg până la 50%. Asta e o problemă. O altă problemă este că, şi aşa mic cum este, în momentul de faţă, impozitul pe muncă apasă foarte mult într-o ţară cu venituri mici şi într-o ţară în care 2 milioane de salariaţi sunt plătiţi cu salariul minim pe economie.

În aceste condiţii, având în vedere această balanţă cu două talere, sigur că se va impune o măsură luată cu mare chibzuinţă. Este problema Guvernului, problema Parlamentului. Aşteptăm şi noi să vedem cum se va rezolva, pentru că asta e balanţa, două talere care trag într-o parte şi-n alta”, a mai declarat Adrian Vasilescu, pentru Profit News.

Ministrul Finanţelor, Dan Vîlceanu, a anunţat că are în lucru varianta eliminării excepţiilor de la plata impozitului şi a contribuţiilor pe venit în mai multe domenii. Întrebat la Antena 3 dacă Guvernul va mări TVA în 2022, ministrul Dan Vîlceanu a spus: „Exclus să creştem TVA. Dar există o discuţie legată de excepţii la plata impozitului pe venit şi plata contribuţiilor”.

Întrebat dacă este vorba despre salariaţii din IT, cercetare şi construcţii, Vîlceanu a replicat că „sunt mai multe categorii”.

”Toate excepţiile de la plata impozitului pe venit şi la plata contribuţiilor pe venit, plus excepţiile la plata impozitelor şi taxelor locale, sunt undeva la 3% din PIB. E o sumă foarte mare. Este o chestiune de echitate, corectitudine. Unii plătesc, alţii nu”, a declarat ministrul Finanţelor.

Datoria externă a României a crescut cu peste 4 miliarde în ianuarie 2024. Ultimele cifre transmise de BNR
Datoria externă a României a crescut cu peste 4 miliarde în ianuarie 2024. Ultimele cifre transmise de BNR
Datoria externă totală a crescut, în ianuarie 2024, cu 4,314 miliarde euro, până la 173,126 miliarde euro, iar deficitul de cont curent s-a majorat cu 78,7%, la 1,358 miliarde euro,...
#BNR, #Adrian Vasilescu, #venituri, #dan vilceanu, #salariati , #Stiri Macroeconomie