Anul trecut, ONG-urile au primit doi la suta de la 145.000 de contribuabili

Vineri, 03 Februarie 2006, ora 18:22
906 citiri

Sumele totale directionate pentru sponsorizarea entitatilor non-profit s-au ridicat, in 2004, la 4.415.516 lei (RON), in conditiile in care fiecare contribuabil a avut posibilitatea sa depuna pana la unu la suta impozitul pe venitul anual.145.084 contribuabili si-au exercitat dreptul de a opta pentru directionarea acestor sume, reprezentand 2,23 la suta din numarul estimat de circa 6.500.000 contribuabili care aveau acest drept, respectiv 4,83 la suta din contribuabilii care au depus declaratia de venit global pentru anul respectiv.

Procesul de colectare a sumelor a decurs fara dificultati, acestea fiind virate in contul entitatilor nonprofit, conform optiunii contribuabililor. Pana la data de 31 ianuarie 2005 a fost virata in contul entitatilor nonprofit o suma de 4.305.606 lei (RON), reprezentand 97,5 la suta din sumele totale directionate, diferenta nevirata datorandu-se situatiilor in care contribuabilii au completat nelizibil sau eronat in declaratia de venit global datele de identificare sau contul bancar al entitatii, caz in care au fost notificati in vederea efectuarii corectiilor.

Pentru anul fiscal 2005, contribuabilii au posibilitatea de a dispune asupra destinatiei unei sume reprezentand pana la doi la suta din impozitul pe venitul net anual impozabil datorat pentru sponsorizarea entitatilor nonprofit, in conformitate cu prevederile art.57 si 84 din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

Pentru sponsorizarea unei entitati nonprofit, contribuabilii vor depune, la administratia financiara de domiciliu, o copie a fisei fiscale, impreuna cu formularul 230 - Cerere privind destinatia sumei reprezentand pana la doi la suta din impozitul anual. Cei care obtin, pe langa salarii, si alte venituri, vor completa formularul 200 - Declaratie speciala privind veniturile realizate in 2005, la toate capitolele aferente tipului de venit obtinut, inclusiv capitolul III, destinatia sumei reprezentand doi la suta din impozitul pe venitul anual datorat.

Formularele pot fi depuse si prin posta, prin scrisoare recomandata, recipisa obtinuta de la oficiul postal reprezentand dovada depunerii declaratiei/cererii in termenul legal prevazut.

BLOOMBIZ - PORTALUL TAU DE AFACERI!

Abonati-va la newsletter!