ANALIZA Impactul economic al coronavirusului se va resimti puternic pana in trimestrul II al anului 2021

Miercuri, 26 August 2020, ora 10:27
826 citiri
ANALIZA Impactul economic al coronavirusului se va resimti puternic pana in trimestrul II al anului 2021
Foto: Pixabay.com

Impactul economic al coronavirusului se va resimti puternic pana in trimestrul II al anului 2021, dar cu toate acestea cursul valutar nu va trece de 5 lei, anticipeaza analistii financiari ai Asociatiei CFA Romania.

Deficitul bugetar anticipat pentru anul in curs este de 8,3% iar declinul economiei la 4,4%. Pentru rata somajului, valoarea medie a anticipatiilor este 7%.

Legat de impactul crizei coronavirusului asupra economiei nationale rezultatele pentru luna iulie 2020 releva:

* durata impactului economic al coronavirusului: cea mai mare parte a respondentilor (peste 69%) anticipeaza ca acesta se va resimti puternic pana in trimestrul II al anului 2021;* deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2020: valoarea medie a anticipatiilor este 8,3% (de mentionat ca sondajul a fost realizat inaintea rectificarii bugetare);* evolutia, in termeni reali a PIB in anul 2020: valoarea medie a anticipatiilor este -4,4%;* rata somajului la finalul anului 2020: valoarea medie a anticipatiilor este 7,0% .

Doua scenarii pentru revenirea economica

In ceea ce priveste modul de revenire al economiei, s-au desprins doua opinii majoritare, ambele cu un procent de 31%, si anume, revenirea in W (avand in vedere revenirea crizei medicale) si revenirea de forma unui semn "radical" adica se va recupera rapid o parte din scaderea economica, iar recuperarea celeilalte parti va fi lenta.

Ce mai mare parte a respondentilor, 59%, considera ca modificarile de comportament in ceea ce priveste consumul sau calatoriile vor fi de lunga durata (de ordinul anilor).

Totodata, 44% dintre respondenti considera ca impactul asupra anumitor sectoare economice va fi de lunga durata (de ordinul anilor), in timp ce 33% considera ca impactul asupra altor sectoare va fi permanent.

Pentru iesirea din criza, analistii economici au mentionat printre solutii investitii in infrastructura, educatie si sanatate, investitii in tehnologie si digitalizare, in special digitalizarea serviciilor publice, o mai buna absorbtie a fondurilor europene si imbunatatirea eficientei parteneriatelor public-private.

Deprecierea monedei nationale nu va trece de 5 lei pentru un euro

In ceea ce priveste cursul de schimb EUR/RON, aproximativ 95% dintre participanti anticipeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuala). Astfel valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9022, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursul ...citeste mai departe despre "ANALIZA Impactul economic al coronavirusului se va resimti puternic pana in trimestrul II al anului 2021" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#economia romaniei 2021, #impactul coronavirusului in economie , #Stiri Macroeconomie