Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Amenzi de 2000 lei pentru fiecare lucrator strain angajat la negru

Amenzi de 2000 lei pentru fiecare lucrator strain angajat la negru
Angajatorii risca amenzi intre 1500 si 2000 de lei pentru fiecare lucrator care nu e cetatean roman, cetatean al unui stat UE sau din Spatiul Economic European si care nu are autorizatie de munca sau permis de sedere in scop de munca, dar amenda totala nu poate depasi 100.000 lei, a decis Guvernul.Aceleasi sanctiuni sunt prevazute pentru mentinerea unui strain in munca dupa expirarea autorizatiei de munca sau a permisului de sedere in scop de munca.

Potrivit ordonantei de urgenta adoptate miercuri de Guvern, cetatenii straini - definiti in actul normativ ca persoanele care nu au cetatenia romana, cetatenia unui alt stat din Uniunea Europeana sau a unei tari din Spatiului Economic European (Islanda, Liechtenstein, Norvegia n.r.) - care solicita incadrarea in munca sau detasarea in Romania, trebuie sa detina initial o autorizatie de munca si, ulterior, un document care sa ateste atat dreptul de sedere cat si dreptul de munca in Romania.

Autorizatia de munca poate fi eliberata, la cererea angajatorului, de Oficiul Roman pentru Imigrari - autoritate infiintata tot miercuri de Guvern. Autorizatia de munca este necesara pentru obtinerea vizei de lunga sedere pentru angajare sau, dupa caz, a permisului de sedere in scop de munca.

Autorizatia de munca se va elibera si strainilor care provin din state cu care Romania are incheiate acorduri, conventii sau intelegeri de desfiintare a vizelor pentru trecerea frontierei in acest scop, sau pentru care Romania a renuntat unilateral la obligativitatea vizelor.

Aceeasi autorizatie se acorda si strainilor care beneficiaza de drept de sedere temporara pentru reintregirea familiei, pentru efectuarea studiilor si care solicita incadrarea in munca in baza unui contract cu timp partial (de maximum patru ore pe zi), sau celor care sunt detasati in Romania.

Strainilor le poate fi acordata autorizatia de munca pentru lucratorii permanenti, care permite incadrarea in munca pe durata nedeterminata sau determinata,cu contract individual de munca, la o singura persoana fizica sau juridica din Romania, autorizatia de munca pentru lucratorii detasati.

Perioada pentru care lucratorul detasat desfasoara activitatea poate fi prelungita.

Mai poate fi acordata autorizatia de munca pentru lucratori sezonieri - permite munca pentru o perioada de cel mult sase luni pe an, contractul neputand fi prelungit in vederea ocuparii unui loc de munca de alta natura, sau autorizatia de munca pentru stagiari - permite incadrarea in munca pentru efectuarea unui stagiu in vederea obtinerii unei calificari.

Un alt tip este autorizatia de munca nominala - prestarea de activitati sezoniere, daca lucratorul a prestat anterior activitati in baza unei autorizatii de munca pentru sezonieri, la acelasi angajator si a respectat obligatia de a parasi teritoriul Romaniei la expirarea contractului.

Autorizatia de munca pentru sportivi da dreptul sportivilor profesionisti sa lucreze la un singur angajator roman, al carui obiect principal de activitate este desfasurarea de activitati sportive, pentru cel mult un an, cu posibilitatea prelungirii.

Pot fi incadrati in munca, fara autorizatie de munca, strainii cu drept de sedere permanenta pe teritoriul Romaniei, cei al caror acces pe piata muncii din Romania este reglementat prin acorduri, conventii sau intelegeri bilaterale incheiate de Romania cu alte state.

Mai pot fi incadrati cei care desfasoara activitati didactice sau stiintifice temporare in institutii acreditate din Romania, in baza unor acorduri bilaterale, sau cei cu drept de sedere pentru desfasurarea de activitati de cercetare stiintifica.

In aceeasi categorie intra strainii care au in Romania activitati temporare solicitate de insitututii publice, cei care sunt numiti sefi ai unor filiale, reprezentante sau sucursale de pe teritoriul Romaniei apartinand unor companii cu sediul in strainatate, membrii de familie ai cetatenilor romani si strainii care sunt angajati ai firmelor cu sediul intr-unul dintre statele membre ale UE sau ale Spatiului Economic European, detasati in Romania, cu conditia prezentarii permisului de sedere din acel stat.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)


Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1197 ori