Cum au fost amendate heirupist 11 bănci din România. Motivul: principalul și dobânda nu curg egal la returnarea creditului. "Se va lăsa cu procese din partea băncilor agresate"

Miercuri, 17 Mai 2023, ora 14:33
456 citiri
Cum au fost amendate heirupist 11 bănci din România. Motivul: principalul și dobânda nu curg egal la returnarea creditului. "Se va lăsa cu procese din partea băncilor agresate"
Clienți ai unei bănci FOTO Hepta

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a furnizat marți, 16 mai, un comunicat de presă prin care a mediatizat "succesul" de a fi amendat 11 bănci comerciale din România pentru presupuse practici comerciale înșelătoare cu privire la modul de calcul al ratelor la returnarea creditului. Un economist reputat explică de ce sancțiunile nu au temei.

Cei de la ANPC arată în comunicatul de presă că diferența inițială între cuantumul dobânzii și cel principal, stabilită în graficul de rambursare, a fost descoperită a fi în proporție de 75-25%.

"ANPC a identificat practici comerciale înşelătoare săvârşite de către operatorii economici financiari bancari cu privire la modul de calcul al ratelor, prin faptul că pe graficul de rambursare rata era compusă, în primii ani, 25% principal şi 75% dobândă. Prin această modalitate de calcul, consumatorii plăteau, de fapt, preponderent dobândă.

Pentru a putea restabili echilibrul contractual, pe lângă sancţiunea contravenţională, respectiv 11 amenzi în valoare de 550.000 lei, comisarii ANPC au propus măsura de emitere a unor noi grafice de rambursare, atât pentru creditele aflate în curs, cât şi pentru cele viitoare, unde principalul creditului datorat să fie achitat de către consumatori în rate egale, pe întreaga perioadă de creditare, în raport cu dobânda aferentă creditului", a declarat directorul general al ANPC, Paul Anghel.

Știrea sancțiunii a fost preluată și mediatizată de diverși oameni, printre care și avocați, care s-au oferit să susțină un eventual proces colectiv împotriva băncilor, căutând potențiali clienți nemulțumiți.

Economistul Cristian Paun, profesor universitar la Academia de Studii Economice din București, explică, într-o postare pe Facebook, de ce sancțiunile aplicate nu ar avea temei, constituind un exces de zel al inspectorilor.

"O aberație mai mare nici că se putea. Este imposibil matematic să generezi un scadențar în care cele două să curgă în mod egal.

De fapt, din lipsă de educație economică elementară au amendat cartea de finanțe. De ce? Pentru că în practică, și în teorie (nu poate fi altfel) nu există decât 3 modalități de a rambursa o finanțare:

A. plăți egale de principal;

B. anuități constante și

C. tranșă finală (mai puțin utilizată la credite, este specifică obligațiunilor listate pe bursă).

Primele două variante sunt ce ...citeste mai departe despre "Cum au fost amendate heirupist 11 bănci din România. Motivul: principalul și dobânda nu curg egal la returnarea creditului. "Se va lăsa cu procese din partea băncilor agresate"" pe Ziare.com

#credit bancar, #rate credit, #amenzi ANPC , #Stiri Macroeconomie

Curs valutar

1 EUR = 4.9750 RON

0.0002

1 USD = 4.5669 RON

0.0029
  1. Japonia se pregătește să facă investiții de trilioane de dolari în România. Intenția va fi anunțată printr-o declarație comună a celor două țări
  2. Județele în care puterea banilor se apropie de Europa. Unde își permit românii cel mai mult în 2024
  3. O nouă putere europeană este în picaj după Germania. ”Industria prelucrătoare rămâne împotmolită într-o criză profundă”
  4. Începe virarea ajutoarelor de încălzire pentru iarnă. Cine poate beneficia de banii de la stat și ce sume ar intra în conturile românilor
  5. Vremuri tulburi pentru Putin la Kremlin: Rusia se află pe marginea prăpastiei
  6. Planurile Iranului lovesc în petrol. Informațiile despre un nou atac al Teheranlui au scumpit barilul
  7. Angajații din IT, din ce în ce mai nemulțumiți. Surpriza din clasamentul celor mai apreciați angajatori din România. Ce sector a ajuns la vârf
  8. Trei oferte pentru una dintre cele mai așteptate autostrăzi. Un constructor imens din România, printre cei care vor contractul de aproape 4 miliarde de lei
  9. Românii cu asigurări de viață vor fi raportați la ANAF. Cum motivează Ministerul Finanțelor decizia, aplicată printr-o nouă ordonanță de urgență
  10. Câți români se mai încumetă la un credit în 2025. Experții, previziuni despre nivelul dobânzilor