Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Ajutoare de stat de 500 de milioane de euro pentru firmele românești. Anunțul Comisiei Europene

Ajutoare de stat de 500 de milioane de euro pentru firmele românești. Anunțul Comisiei Europene

Comisia Europeană a aprobat joi, 17 noiembrie, o schemă de ajutoare de aproximativ 500 de milioane euro (2,5 miliarde de lei) notificată de România pentru sprijinirea întreprinderilor din toate sectoarele, în contextul războiului declanșat de Rusia în Ucraina.

Schema a fost aprobată în temeiul cadrului temporar de criză pentru ajutoarele de stat, adoptat de Comisie la 23 martie 2022 în baza articolului 107 alineatul (3) litera (b) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene şi modificat ulterior la 20 iulie 2022 şi la 28 octombrie 2022, recunoscându-se astfel faptul că economia UE se confruntă cu perturbări grave, se arată în comunicatul de presă al executivului comunitar.

”Prin această schemă în valoare de 500 de milioane euro, România se va asigura că întreprinderile care au nevoie de lichidităţi, în special cele mari consumatoare de energie, vor dispune în continuare de lichidităţi suficiente„, a declarat vicepreşedinta Comisiei Europene, Margrethe Vestager.

În cadrul schemei, care va fi administrată de Banca de Dezvoltare a României deţinută în proporţie de 95 % de statul român - Banca de export-import a României EximBank S.A. ajutorul va fi acordat sub formă de garanţii pentru împrumuturi şi împrumuturi subvenţionate.

Având în vedere gradul ridicat de incertitudine economică cauzat de situaţia geopolitică actuală, schema urmăreşte să asigure faptul că întreprinderile afectate dispun de suficiente lichidităţi.

Cine sunt beneficiarii ajutoarelor

De aceste măsuri vor putea beneficia întreprinderile mici şi mijlocii cu o cifră de afaceri anuală de peste 4 milioane euro (20 de milioane lei) şi întreprinderile mari din toate sectoarele, cu unele excepţii, cum ar fi jocurile de noroc şi pariurile, asigurările, activităţile imobiliare, distribuţia şi comerţul cu energie şi combustibil. Vor fi, de asemenea, excluse instituţiile financiare şi de credit.

În cadrul primei măsuri, cu un buget estimat de aproximativ 300 de milioane euro (1,5 miliarde lei), garanţiile vor acoperi până la 90% din principalul împrumutului sau al contractului de leasing. Pierderile vor fi suportate proporţional de către instituţiile de credit şi de către stat.

Bugetul alocat pentru cea de a doua măsură, în cadrul căreia ajutorul va lua forma unor împrumuturi subvenţionate, este de aproximativ 200 de milioane euro (un miliard de lei ).

Valoarea ajutoru ...citeste mai departe despre "Ajutoare de stat de 500 de milioane de euro pentru firmele românești. Anunțul Comisiei Europene" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 322 ori