Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Agentiile SAPARD, pe ultima suta de metri

Agentiile SAPARD, pe ultima suta de metri
Conducerea Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit a decis ca in zilele de sambata 29 iulie si duminica 30 iulie personalul de la nivel regional sa lucreze in program de lucru normal, pentru a putea primi in timp util proiectele SAPARD.Aceasta decizie a fost stabilita avand in vedere numarul foarte mare de solicitari de finantare prin SAPARD din ultima vreme, precum si termenul limita pentru depunerea proiectelor, 31 iulie 2006. Acest termen limita este impus de epuizarea fondurilor aferente Programului SAPARD, respectiv 1,5 miliarde euro.
"In acest sfarsit de saptamana va fi o adevarata avalansa de solicitari de fonduri SAPARD. Cresteri spectaculoase ale depunerilor de cereri de finantare am inregistrat si in ultimele luni, dar ne asteptam ca in ultimele zile ale acestei luni sa primim chiar cateva sute de proiecte. Tocmai de aceea avem nevoie de aceste doua zile in plus pentru primirea proiectelor SAPARD. Va fi un sfarsit de saptamana in care vom lucra la foc continuu", a declarat Dan Gherghelas, director general al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit.

Astfel, daca media lunara a solicitarilor de fonduri a fost de 160 de proiecte in perioada 2005 - 2006, de la inceputul acestui an, media lunara inregistrata a crescut la 290 de proiecte, iar in ultimele luni media depaseste 700 de proiecte depuse spre aprobare. In luna iulie se estimeaza ca numarul proiecte depuse va ajunge la 800, dintre care peste 200 de proiecte vor fi depuse in ultimele zile ale lunii.

Pana la aceasta data au fost depuse in total 5.301 de cereri de finantare in valoare de 1,66 miliarde euro, dintre care 3.883 de cereri in valoare de 1,18 miliarde euro au fost deja declarate eligibile. Restul cererilor de finantare (1.418 de cereri de finantare) sunt in diferite etape de verificare si evaluare.

Toate cererile de finantare care sunt depuse pana la finalul lunii iulie si sunt declarate eligibile, dar pentru care nu vor mai exista fonduri disponibile, vor intra pe o lista speciala de asteptare.

In cazul in care sunt reziliate anumite proiecte pentru nerespectarea procedurilor SAPARD, fondurile aferente acelor proiecte reziliate vor fi alocate pentru finantarea proiectelor din lista de asteptare. Aceeasi destinatie o vor avea si economiile de sume inregistrate pe parcursul derularii proiectelor in executie, economii ce pot rezulta in urma parcurgerii procedurilor de achizitii sau din constatarea neeligibilitatii anumitor cheltuieli.

Bloombiz

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 631 ori