Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Ministrul Finanțelor a cerut ajutorul Comisiei Europene în scandalul cu OMV Petrom privind taxa de solidaritate: ”Sunt foarte sigur că o va plăti”

Ministrul Finanțelor a cerut ajutorul Comisiei Europene în scandalul cu OMV Petrom privind taxa de solidaritate: ”Sunt foarte sigur că o va plăti”

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a confirmat miercuri, 18 ianuarie, că a cerut Comisiei Europene o interpretare legată de taxa de solidaritate, în contextul în care OMV Petrom a anunțat că se așteaptă să nu o plătească pentru anul fiscal 2022.

Ministrul a precizat, pentru Profit.ro, că demersul are scopul de a clarifica regulamentul transpus de către autoritățile române în legislația națională privind taxa de solidaritate.

Astfel, în urma solicitării, România va afla în câteva zile dacă taxa în energie va fi aplicată și OMV Petrom.

”Guvernul a implementat și acest pilon 3, contribuția de solidaritate, preluând tot ceea ce scrie în regulament, inclusiv elementele care văd că trezesc o serie de elemente de interpretare, respectiv acea referire la cel puțin 75% din cifra de afaceri pe anumite sectoare. Scopul este următorul: cei care au făcut profituri și venituri excepționale din sectorul energetic vor plăti solidar pentru a compensa creșterea costului vieții, atât pentru cetățeni, dar și creșterea costului și pentru companii și este o chestiune pe care a recunoscut-o și Europa. România a făcut acești pași încă din ianuarie 2022”, a declarat Adrian Câciu.

”Pentu a nu mai fi neclarități în interpretarea și a regulamentului, și a ordonanței, am solicitat Comisiei Europene să facă o normă de interpretare pe acest articol, mai ales pe articolul 2 definiții din Regulament, iar această solicitare am făcut-o în temeiul punctului 66 din preambul, care spune că, în cazul în care există neclarități în implementare pe ceea ce înseamnă contribuția de solidaritate, statele membre pot solicita Comisiei Europene o normă de interpretare”, a transmis ministrul Finanțelor.

Câciu a explicat și de ce această clarificare nu a fost solicitată mai devreme.

”Înainte de a se aproba ordonanța, consultările cu Comisia s-au referit la complementaritatea acțiunilor Guvernului în sensul în care ceea ce s-a stabilit deja să nu fie exclus dacă introduci noua contribuție de solidaritate pentru că vizează până la urmă și tipuri de venituri diferite. Unele sunt venituri excedentare și avem contribuția la fondul de tranziție energetică și altele sunt supraimpozitări ale profitului din care se deduc anumite cheltuieli. Și răspunsul Comisiei a fost că ele sunt complementare și pot funcționa împreună”, a mai afirmat Adrian Câciu.

Întrebat dacă e ...citeste mai departe despre "Ministrul Finanțelor a cerut ajutorul Comisiei Europene în scandalul cu OMV Petrom privind taxa de solidaritate: ”Sunt foarte sigur că o va plăti”" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 19 ori