Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Aderarea la zona euro: Problema este in ce conditii

Aderarea la zona euro: Problema este in ce conditii
Apartenenta la zona euro favorizeaza comertul intre statele membre, reduce costurile de tranzactie, elimina riscul valutar, are avantajul unei monede comune ca "adapost" contra unor miscari de capital destabilizatoare; aderarea poate accentua inserarea in retele industriale de baza.

Aderarea ar semnifica si intrarea in primul cerc concentric al Uniunii. Ar avea o dimensiune geopolitica in lumina incertitudinilor aduse de ultimii ani, inclusiv de rezultatul referendumului din Regatul Unit al Marii Britanii si de tendinte centrifuge puternice in UE.

Dar argumentatia ca aceasta aderare sa fie cat mai rapida este de examinat la rece. Lectii mari ale crizei zonei euro sunt:

Zona euro nu a asigurat convergenta suficienta intre statele membre, de aici si dezechilibre mari (decalajul de competitivitate) intre Nord si Sud.Teza ca zona euro nu este o arie monetara optima (cu economii compatibile structural) s-a dovedit corecta si a reliefat importanta convergentei reale si ...citeste mai departe despre "Aderarea la zona euro: Problema este in ce conditii" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1331 ori
Citeste mai multe despreaderare zona euro